Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Јесења егзотика: Цвет који ће вам красити двориште до зиме

Петлова креста је веома живописан цвет који ће ваше двориште учинити егзотичним

1661769629_cockscomb-g25147e4bb_1280.jpg
Фото: Пиxабаy
Oglas

Експлозија боја ће трајати до првих мразева. Уколико тражите цвет који ће лако опстати и красити ваше двориште до саме зиме, онда изаберите петлову кресту.

Како се негују петлова креста?

Ова дивна биљка обожава сунце, одлично подноси сушу и у стању је да цвета до првих мразева. Чим прецвета, скините увео део и она ће се опоравити и поново процветати.

Прочитајте још: Четири мале собне биљке које ће улепшати сваки ентеријер, а потребна им је минимална нега (ФОТО)

Пошто садржи цео дијапазон боја, на вама је да изаберете коју боју петлове кресте желите да гајите: жуту, црвену, наранџасту или ружичасту. Постоје чак и двобојне сорте.

Грмоликог је раста и може да порасте и до два метра у висину, а најчешће до 120 центиметара. Цветови трају до 8 недеља, а чим јој остраните увео део, биљка ће поново да процвета.

Када су саднице посађене у групи, цветови изгледају као пламен, због чега је овај прелепи цвет и добио име целосиа, што на грчком значи "горети".

Постоји неколико сорти петлове кресте које се разликују и по боји листова која пак зависи од боје цвета. По нијанси на коју вуче мала биљка, лако се може предвидети које ће боје бити цвет. На пример, биљка жутог цвета има зелено-жућкасте листове и стабљику, црвена зелено-црвене, итд.

Прочитајте још: Дому уноси дух егзотике: Како се гаји КАЛАТЕА?

Најбоље код ове биљке је то што када се једном посеје, даље се сама успешно размножава, само је потребно да је, када никне на пролеће, расадите с места на којем је расла прошле године. Сеје се у рано пролеће у марту, најпре у теглицама, а касније када биљка достигне висину од неколико центиметара, расађује се. У априлу се може директно садити на отвореном.

Расађивање

Када цветови прецветају, почињу да губе боју, а у средини остају црне семенке. Скупите их у ширу посуду, ставите је испод прецветалих цветова и лагано их угњечите прстима тако да семе пада у посуду коју држите испод.

Идуће године дочекаће вас експлозија боја и лепо изненађење када је реч о комбинацији боја које зависе од тога колико сте врста петлове кресте имали и како су успеле међусобно да се укрсте.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas