Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Правила за ПРЕСАЂИВАЊЕ БИЉКЕ: На крају не заборавите овај корак

Пресађивање биљке је кључно за одржавање њеног здравља

1651499317_profimedia-0675851595.jpg
Фото: профимедиа
Oglas

Младе собне биљке имају тенденцију да прерасту своје саксије сваких шест до дванаест месеци, док старије биљке могу без пресађивања неколико година.

Како пресадити биљку?

Бирање саксије

Да бисте омогућили раст биљке, изаберите нову саксију која је мало већа од оне у којој се биљка тренутно налази. Саксије морају да имају дренажне рупе на дну како би омогућиле да вишак воде исцури из саксије. Ако ваша саксија нема рупе за дренажу, можете сами да их направите.

Прочитајте још: Ваша биљка је почела да вене? Урадите три брзе ствари

Уклоните биљку из саксије

Када одаберете посуду и припремите земљу време је да уклоните биљку из садашње саксије. Ако је биљка у пластичној посуди, притисните ивице лонца да бисте олабавили тло. Такође можете да пресечете страну пластичне саксије маказама. Да бисте уклонили биљку из керамичке саксије ставите равну лопатицу дуж унутрашњег зида посуде како бисте помогли биљци да се олабави. Избегавајте да повлачите стабљику биљке,јер може да се сломи.

Нова саксија

Када се корење олабави можете биљку да ставите у нову саксију. Напуните трећину саксије мешавином земље, а затим ставите биљку у саксију. Циљ је да поставимо биљку довољно високо да круна биљке ( место где стабљике излазе из корена) буде око ¼ до ½ испод врха саксије. Додајте иземљу док не постигнете одговарајућу висину.

Обавезно одмах залијте биљке након пресађивања јер им оостављање у нову саксију представља стрес.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas