Oglas
· · Komentari: 0

Pravila za PRESAĐIVANJE BILJKE: Na kraju ne zaboravite ovaj korak

Presađivanje biljke je ključno za održavanje njenog zdravlja

1651499317_profimedia-0675851595.jpg
Foto: profimedia
Oglas

Mlade sobne biljke imaju tendenciju da prerastu svoje saksije svakih šest do dvanaest meseci, dok starije biljke mogu bez presađivanja nekoliko godina.

Kako presaditi biljku?

Biranje saksije

Da biste omogućili rast biljke, izaberite novu saksiju koja je malo veća od one u kojoj se biljka trenutno nalazi. Saksije moraju da imaju drenažne rupe na dnu kako bi omogućile da višak vode iscuri iz saksije. Ako vaša saksija nema rupe za drenažu, možete sami da ih napravite.

Pročitajte još: Vaša biljka je počela da vene? Uradite tri brze stvari

Uklonite biljku iz saksije

Kada odaberete posudu i pripremite zemlju vreme je da uklonite biljku iz sadašnje saksije. Ako je biljka u plastičnoj posudi, pritisnite ivice lonca da biste olabavili tlo. Takođe možete da presečete stranu plastične saksije makazama. Da biste uklonili biljku iz keramičke saksije stavite ravnu lopaticu duž unutrašnjeg zida posude kako biste pomogli biljci da se olabavi. Izbegavajte da povlačite stabljiku biljke,jer može da se slomi.

Nova saksija

Kada se korenje olabavi možete biljku da stavite u novu saksiju. Napunite trećinu saksije mešavinom zemlje, a zatim stavite biljku u saksiju. Cilj je da postavimo biljku dovoljno visoko da kruna biljke ( mesto gde stabljike izlaze iz korena) bude oko ¼ do ½ ispod vrha saksije. Dodajte izemlju dok ne postignete odgovarajuću visinu.

Obavezno odmah zalijte biljke nakon presađivanja jer im oostavljanje u novu saksiju predstavlja stres.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas