Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
БАШТА

Да бисте имали лепе руже, обавезно их почетком пролећа орежите и урадите ВЕРТИКУЛИРАЊЕ

Срђан Егић, професионални баштован, саветује како средити врт и спремно дочекајте топле пролећне дане

srdjan-egic-1802-2020-02.jpg
Фото: В.Данилов
Oglas

Почетак овосезонских баштованских радова убрзала је екстремно блага зима са доста падавина, што је много раније подстакло почетак вегетационог циклуса флоре.

Прочитајте још: НЕ БАЦАЈТЕ ГАЈБИЦЕ: Пет начина да се добије НОВ намештај, а ништа не кошта

Приметно је да су многи с разлогом започели са орезивањем воћака већ у првој половини фебруара. Ко није стигао да реализује јесењу садњу идеалан период за то је прва половина марта. Такође, време је за орезивање украсног шибља које цвета лети попут хибискуса, кариоптериса, летњег јоргована (будлее), памучасте хортензије и сличних биљака.

Медитеранске биљке
У марту се орезују и медитеранске врсте попут лаванде, сантолине, жалфије и то тако да се прикрате за 15 сантиметара.

Орезивање ружа

Уколико нису најављени већи мразеви потребно је скинути зимску заштиту (асуре, акрил фолију, најлон са палми, банана и осталих тропских биљака.

Ако сте пропустили јесење орезивање сада је последњи тренутак.

Ако није урађено јесење орезивање ружа почетак марта је крајњи час да се то обави. Начин орезивања прилагодити типу ружа у зависности да ли се ради о поњачици, стаблашици, флорибуди и осталих.

Орезивање због цветања
Фото: А. М.

Покривачице тла

Март је подесан за раздељивање бусења перена, покривача тла (пљускавице, зечијих ушијју, флокса).

Освежите травњак!

Важно је напоменути да се после свих ових операција леје очисте, прекопају и обавезно прихране све биљке у њима, било органским (глистењак, прегорело стајско) или вештачким (осмокот) ђубриво.

Освежавање травњака

Уколико поседујемо травњак врло важна операција у овом периоду је вертикулирање. Овим поступком, који може бити ручни или машински, извршићемо проветравање кореновог система траве као и елиминисати суве и одумрле делове. Након вертикулирања обавезно приступити ђубрењу травњака неким од ђубрива са повећаним процентом азота.

Прочитајте још: На Старој планини расте биљка коју МОРА да има свака кућа

Уколико дозволе временски услови све осетљиве биљке које смо склонили у затворено (гаража, подрум) изнети напоље и по потреби пресадити у за број већу саксију и извршити прихрану.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas