Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
цвеће

Свет биљака - Каћуне можете видети у нашим шумама већ половином фебруара, а ево како до бокора у саксији

Каћун је вишегодишња зељаста биљка висине од 10 до 15 цм, ширине од 5 до 7 цм, са кртоластом луковицом

1651565670_saffron-3289363_1280.jpg
Пхото:Пиxабаy
Oglas

Стабљика је врло кратка, врх јој се појављује над земљом тек при образовању плода. Листови су ситни, узани, линеарни, са повијеним ободом. На наличју листова, у средини, налази се истакнута беличаста пруга.

Најпознатија врста у оквиру читавог рода је Crocus sativus од које се добија широм света познати зачин шафран

Цветови каћуна су приземни, најчешће појединачни, нежни, обавијени једном или са више опнастих сара, које потичу од доњих листова. Латице формирају левкове који откривају тучак и наранџасте прашнике. Захваљујући интензивно обојеним малим цветовима, који се врло смело појављују испод тањег снежног покривача, каћуни су омиљене ранопролећне луковице, које чак и почетници у баштованству могу врло успешно да гаје у својим вртовима или на балконима. Цветови могу бити жуте, плаве, беле, љубичасте боје. Плодови каћуна се налазе под земљом.

Пхото:Пиxабаy

Припадају породици Iridaceae и до сада је у оквиру овог рода описано око 100 врста које су углавном распрострањене у области Медитерана. Народни називи припадника врста из овог рода су: каћунак, шафран, брндуша, брнђуша.

Захваљујући интензивно обојеним малим цветовима, који се смело појављују испод тањег снежног покривача, реч је о омиљеним ранопролећним луковицама

Каћуне можете видети у нашим шумама већ половином фебруара, као што је и ове године случај, али без обзира што ће ваша прва помисао бити да само у друштву високог дрвећа успевају, можете их са лакоћом гајити у саксијама на балконима, у вртовима, или их садити директно у земљиште у двориштима и окућницама. Ако се одлучите да каћуни украшавају ваше домове, неопходно је да саксију поставите поред добро осветљеног прозора да би се спречило да закржља. Можете да користите земљу из баште, земљу за кактусе, веома песковиту, и хумус за геранијуме, по трећину од сваке. Сув ваздух у нашим ентеријерима ће одговарати каћунима, па је препорука да заливање обављате два до три пута недељно.

Пхото:Пиxабаy

Уколико желите да размножите каћуне, најбоље је да то урадите дељењем луковица. Пустите да листови у потпуности пожуте у саксији и када опадне престаните са заливањем и саксију одложите на тамно и суво место до почетка јесени. Током септембра месеца разделите луковице и посадите у нове саксије напуњене супстратом, водећи рачуна да луковице не буду превише дубоко постављене.
Каћун цвета само једном, али даје много нових луковица које можете даље расађивати. Да бисте добили леп и богат бокор, препорука је да посадите најмање 10 луковица у скупини, било са садњу обављате у саксији или у врту.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Место где се КУПАЈУ ВИЛЕ И ВЕЧНО ВЕЗУЈУ ЗАЉУБЉЕНЕ: На овом месту ствара се један од НАЈВЕЋИХ ВОДОПАДА у Србији(ФОТО)

Најпознатија врста у оквиру читавог рода је Crocus sativus из чијег цвета се добија широм света познати зачин - шафран. Претпоставља се да је шафран први пут узгојен у Грчкој, на Криту, где су узгајивачи у касном брознаном добу гајили биљке због необично дугих стигми (део тучка) који се и данас користе у исхрани људи и за бојење хране. Арома шафрана често подсећа на метал и мед са примесом суве траве или сена, слаткастог укуса. У персијској, индијској, европској и арапској кухињи шафран је у широкој употреби.

ПРАТИТЕ НАС НА ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

БОНУС ВИДЕО:

 
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas