· · Коментари: 0
ВРТ

Већ сте их ПРИМЕТИЛИ, оне су НАЈПОУЗДАНИЈИ знак да стиже ЈЕСЕН

Хризантеме су најлепши јесењи украс у врту или на балкону. Одличне за комбиновање са зимзеленим биљкама, лепе за леју.

1600865197_jesenjerue.jpg
Фото: А. М.

Јесење руже су већ процветале и то је најсигурнији знак да се приближавају хладни дани, а уз кризантеме ни кише неће моћи да покваре леп изглед врта.

Хризантеме цветају од августа до новембра и све док су у цвету треба их редовно и обилно заливати.

Прочитајте још: Не иде вам на послу? Окружите се биљкама које ДОНОСЕ НОВАЦ

Вода је, дакле, прво правило које треба испоштовати да хризантеме буду бујне и лепе. Друго правило је да их не треба садити густо, јер се тако листови после кише неће брзо осушити, па ће брзо пропасти.

Пужеви су напаст
Пужеви су највећа опасност за хризантеме, па их треба потпуно уништити и биљке заштитити, јер преко ноћи обрсте лишће, младе изданке, гранчице и стабљике.
Не садите их густе и квасите водом!

Наиме, ни током заливања не треба квасити лишће пошто је осетљиво на влагу. Такође, уколико су прегусто посађене, хризантеме ће се издужити и тада неће имати бујне цветове. Међутим, ко гаји хризантеме у посудама на балкону може да их обликује попут малог дрвета и тада је пожељно орезивање доњих грана. Да би се сачувао лоптасти облик мора да има довољно сунца.

Ако су прегусто посађене неће лепо цветати.

Жуте, розе, црвене, бордо, циклама, беле... Фото: А. М.

Иначе, јесење руже важе за веома отпорно цвеће, па уз мало неге могу да улепшају тмурне дане. Саде се већ у пролеће, чим престане опасност од касних мразева. Потребно им је растресито земљиште (јер је осетљива на влагу) и идеалан размак у врту треба да буде 40 центиметара. Треба бирати полусеновито место и што даље од летњих цветница. Да би бујно цветала треба је прихрањивати течним ђубривом већ почетком августа.

Шта кад почне мраз?
Пре првих мразева је треба покрити најлоном да би се одржала влажност земље и заштитио корен. Зиму треба да проведу на светлом месту, са минималним заливањем, ушушкане и са новом земљом.

Прочитајте још: ПЕТ биљака које НЕ можете УБИТИ

Сада купите одрасле биљке, касно је са сејање .

Међутим, сада је касно и може се само набавити одрасла биљка која, у већини случајева, не преживи зиму пошто нема одговарајућу негу. Пре свега, одраслу биљку која цвета треба прихрањивати ђубривом које има велику количину калијума.

Прочитајте још: ПРВА ПОМОЋ за орхидеју: Маказе и СТИРОПОР

Такође, морају да се редовно уклањају прецветали цветови. Када хризантема заврши са цветањем, треба је скратити на око 30 центиметара висине. У зимски сан улази тако што се престаје са заливањем и биљка скраћује до земље.

ПРАТИТЕ НАС НА ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.