Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

"Златни звночић " пркосу времену: Краљевски цвет раскошне лепоте и традиције дуге преко 120 година

При цветању је веома декоративна и украсна, па је некада гајена као орнаментална у зеленим засадима, а данас је неизоставан део парковских биљних фондова

1654412103_maureen-astrid-tiwyu1OcytM-unsplash.jpg
Пхото: Унспласх
Oglas

Уколико вам је запала за око интензивно жута боја цветова на жбуновима поред којих сте пролазили, реч је о врсти која носи латински назив Форсyтхиа еуропаеа, чије само име говори да је пореклом са простора Европе. Припада фамилији Олеацеае у оквиру које се налази и маслина као врста.

Сваког пролећа након прецветавања орежите њене гране на 2/3 почетне дужине, уклоните сасушене делове и уживајте у богатству дивних цветова наредног пролећа.

Висине до 3 метра, са усправним гранама, лишћем светлозеленим, јајастим или издужено јајастим дужине од 5 до 8 цм, ова биљна врста припада групи терцијарних реликата и ендемит је Балканског полуострва па је често називају и балканска форситија. Природна станишта форситије се налазе на северу Албаније, у подручју Црног и Белог Дрима и на простору Метохије. На местима где расте јавља се као заштита терена у жбунастој форми или као шибљаци. 

Пхото: Унспласх

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ГРАД КОЈЕГ ВИШЕ НЕМА : Жрнов - једна од највећих мистерија Србије (ФОТО)

Уколико желите да ова биљка привлачи вашу пажњу као и погледе знатижељних, садите је појединачно на добро осунчаним местима, уз умерено заливање.  Правилним резањем могу се формирати и лепе живе ограде, уколико фоситију садите као такву. Често се ова врста може видети и дуж ауто-путева због неспостојања посебних захтева за негу, а познато је и да одлично подноси екстремне температуре, па тако врло успешно може опстати и на - 30 степени Целзијуса. За размножавање форситије најбоље је да правите резнице у касно пролеће или крајем лета, скраћивањем прецветалих грана на дужину од 15 цм и побадањем направљених резница у мешавину хумуса и песка. Резнице редовно заливајте. Поред резница можете је разможити и из семена или полагањем грана на земљу.

 Форситија најбоље успева на серпентинитима, а обзиром да је ксеротермна врста, односно сувих станишта, није захтевна за неговање јер добро подноси сушу и изложеност јаким сунчевим зрацима. 

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Место где се КУПАЈУ ВИЛЕ И ВЕЧНО ВЕЗУЈУ ЗАЉУБЉЕНЕ: На овом месту ствара се један од НАЈВЕЋИХ ВОДОПАДА у Србији(ФОТО)

Балканска фоситија је законом заштићена као природна реткост. Стручњаци Ботаничке баште “Јевремовац” у Београду су успешно расадили ову врсту на неколико локација и тиме омогућили да се ова врста сачува, а истовремено и гаји ван својих природних станишта. Године 1899, у Лондону, у Краљевској ботаничкој башти форситија је први пут уведена у културу. Данас је познато око 14 њених врста, а широм света је прихваћено и њено популарно име “златни звончић” због самог изгледа цветова који на први поглед подсећају на мање звоно.

ПРАТИТЕ НАС НА ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

БОНУС ВИДЕО:

 
 
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas