Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
историја Србије

ГРАД КОЈЕГ ВИШЕ НЕМА : Жрнов - једна од највећих мистерија Србије (ФОТО)

​На месту где данас стоји познати Споменик Незнаном јунаку, некада је био ни мање ни више средњовековни град

1651236546_279123201_3258730831119288_6589106717865514029_n.jpg
Пхото: Приватна архива
Oglas

Данас постоје само приче и нико од сведока о утврђењу од велике вредности и значаја, чији су посетиоци били ванземаљци и НЛО, према легенди.
На врху Авале, планине која се уздиже изнад Београда, све до 1934. године, посебно место је било резервисано за средњовековни град чија је посебност описана у српским епским песмама. Ово је тачно место где су пронађени остаци келтске културе, где су настала прва насеља и стратешки положај Жрнова одувек је привлачио освајаче који су се вековима борили за његово прегажење.

Давне 1442. године Жрнов је пао у турске руке, а годинама касније борба за ово мистично место је настављена. Постоје многе легенде о томе зашто је Жрнов привлачио многе освајаче и шта се крије у ходницима древних рудника по којима је Авала позната. Оно што је такође остало нејасно јесте разлог и начин рушења овог историјског споменика.

Наиме, у пролеће 1934. године краљ Александар И Карађорђевић одлучио је да подигне Споменик Незнаном јунаку, а за његово место изабрао је сам врх Авале – утврђени град Жрнов. Ова одлука оставила је без текста многе ерудитне људе, али и обичне људе тог времена. Нико није знао зашто је краљ желео баш то место где се налази јединствено историјско наслеђе, култура и уметност средњег века.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Место где се КУПАЈУ ВИЛЕ И ВЕЧНО ВЕЗУЈУ ЗАЉУБЉЕНЕ: На овом месту ствара се један од НАЈВЕЋИХ ВОДОПАДА у Србији

Споменик Незнаном јунаку је монументални комплекс на чијем улазу се налази 8 каријатида у народним ношњама које симболизују уједињење свих народа у Краљевини Југославији. Спомен-комплекс, рад познатог вајара Ивана Мештровића, отворен је на Видовдан, 28. јуна 1938. године.

Иако су многи мислили да је то трач или шала, убрзо су сазнали да није. За само два дана, последњи трагови древног града уништени су великом количином динамита. Једино што је остало од стратешког утврђења које је бранило Београд и околину био је облак дима. Његово место заузео је Споменик незнаном јунаку који је такође прекривен велом мистерија.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:  МИСТЕРИЈА БЕОГРАДА: Историја Ташмајдана која и данас мучи све нас

Од прича да је краљ био опседнут свиме што је везано за Југославију и да је желео да покаже своју љубав према земљи, преко прича да је хтео да сруши утврђење за које је сматрао да је турско и да је Споменик пун симбола зидара.

Нажалост, прави разлог уништења овог значајног археолошког налаза и вредног историјског музеја вероватно никада неће бити познат.

Ипак, дубоко испод места данашњег монументалног маузолеја, нека тајна можда чека да буде откривена, неки траг да се пронађе или неко давно заборављено сећање да се пробуди. Никад се не зна…

Жрнов данас

Видљивих остатака Жрнова данас нема. Цео простор некадашње тврђаве је после дизања у ваздух заравњен и забетониран и на њему се данас налази сам споменик Незнаном Јунаку. Податке о изгледу тврђаве данас су доступни у виду записа старих хроничара и неколико фотографија које се налазе у Народном музеју у Београду.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУК

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas