Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

НАЈВЕЋА ФИЛОЗОФИЈА ЖИВОТА НАЛАЗИ СЕ У ЈЕДНОЈ РЕЧЕНИЦИ ИВЕ АНДРИЋА: Велики књижевник који је до танчина познавао људску душу и судбину

Тешко је замислити да је Иво Андрић чекао преко 30 година на своју љубав. Толико је био стрпљив и толико је био истрајан у томе да сачека своју Милицу, да је живео поред ње и еног супруга, као најбољи пријатељ и друг све док она није постала удовица. За то време сви су причали да је он ексцентрик, нежења, човек који не воли жене, а он је чекао на своју "Јелену, жену које нема".

1705497119_9861947b2f59cf14b26a2776e17add5dbe59062a.jpg
Фото: Новости архива
Oglas

Иво Андрић је знао нешто: "Сви прави животи су лепи и тешки."

Са том мишљу је живео свој прави, лепи живот, мирно и тихо и онда: "Љубав, кад је искрена и дубока, лако прашта и заборавља."

Када су се венчали он и његова Милица, живот је напокон добио свој прави смисао, а Иво своју љубав.

"Мир и спокојство једина су добра и највеће достојанство скромних и безимених људи."

А онда, након година лепог живота, његова Милица умире, а Иво се повлачи у себе чекајући ред да и он оде код ње: "Сви смо ми мртви, само се редом сахрањујемо."

Дане проводи читајући, пишући, самујући... Причали су да је пореметио с умом, да хода кућом причајући којешта, али истина је била да је наступила компликација због поремећаја циркулације крви, што је стварало маглу у мозгу.

"Живот је стање активности које стално тежи ка смрти и примиче јој се лагано и поступно; а смрт је решење те дуге болести која се назива живот.Толико је било у животу ствари којих смо се плашили. А није требало. Требало је живети."

Умире у 83ој години, на Војно медицинској академији у Београду: "Ко чини добро, од њега се још више добра очекује."

 

БОНУС ВИДЕО:

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas