Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ЊЕНА ТРАГИЧНА СУДБИНА и данас ЛЕДИ КРВ У ЖИЛАМА:БИЛА ЈЕ позната као НАЈСАВРШЕНИЈИИ МОДЕЛ, а СВЕТ ЈОЈ СЕ РАСПАО када се нашла у средишту једног скандала

Била је први прави супермодел и муза бројних уметника, а цели свет јој се распао када се нашла у средишту једног скандала

1697353323_118903_odri-manson_ls.jpg
Фото: Yоутубе Принтсцреен / Суперцуриосо
Oglas

Била је позната као најсавршенијии модел, а у данима њене највеће славе једне новине су о њој објавиле текст с насловом "Цели Њујорк поклонио се правој Мис Менхетна".Одри Мунсон је тај 'надимак' зарадила због савршених пропорција лица и тела, које је инспирисало бројне уметнике који су по њој направили више скулптура које су и данас изложене по Менхетну, Бруклину и Бронксу. Према неким наводима Одри је позирала за разна уметничка дела више него било који други модел, а радови инспирисану њеним ликом честа су појава у Њујорку, а да ни сами Њујорчани тога вероватно нису ни свесни.

"Она је била први супермодел и први супермодел која је имала овације друштва", каже Дајана Розас, ауторка књиге о Одри, "Америцан Венус: Тхе Еxтраординарy Лифе оф Аудреy Мунсон, Модел анд Мусе".

Рођена је 1891. године у Рочестерту. Њени су се родитељи развели кад је била мала и с мајком се преселила у Њујорк. Док је једног дана шетала Бродвејем, пришао јој је један фотограф и замолио да је услика. Одри је имал 15 година.

Запазио ју је уметник Исидоре Конти и тако је Одри брзо постала тражени модел. Иако су ти послови често тражили да Одри буде гола, ни она ни њена мајка нису се томе противиле. "Била је муза. Имала је дар да инспирише уметнике и зато су је сви тражили", рекла је Розас. Та слава јој је донела и први уговор за филм. Неми филм "Инспиратион" из 1915. године први је непорнографски филм у којем се приказала голотиња и била је то управо Одри.

Након тога се појавила у још неколико филмова и почела да зарађује пуно новца, а њен отуђени отац је говорио медијима како Одри тај новац 'троши као воду'.

Али, 1919. године цели њен свет се срушио кад је постала главна прича око једног криминалног случаја. Њен бивши станодавац Волтер Кин Вилкинс био је ухапшен због убиства своје супруге. Вилкинс је тврдио да су је убили провалници, али полиција је нашла много рупа у његовој причи. Полиција је тврдила да је Вилкинс имао мотив за убиство своје супруге – очајнички је желео да ожени Одри Мунсон с којом је био опседнут након што је од њега изнајмила стан, пише Њујорк Пост. Вилкинс је проглашен кривим и осуђен на смрт. Публицитет који је прича добила у јавности уништила је Одрину каријеру, па се одселила код своје мајке у градић Мексико, у држави Њујорк. Тамо је њена мајка од врата до врата продавала посуђе како би њих две имале од чега да живе. Наставила је да глуми, али не тако успешно као некад, а узела је и ново уметничко име – бароница Одри Мери Мунсон-Монсон.

Очајна, 1922. покушала је самоубиство тровањем. Опоравила се, али је 1931. године послата у лудницу у Огденсбург. Остала је тамо до смрти 1996. године. Имала је 104 године и сахрањена је у неозначеном гробу.

"Шта настаје од модела уметника? Питам се колико је мојих читатеља стало поред ремек дела направљених по мени и колико се њих запитало: Где је она, ова девојка која је тако лепа?", написала је Одри Мунсон у једној новинској колумни 1921. године.

 

БОНУС ВИДЕО:

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas