Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Ово су биле ПОСЛЕДЊЕ РЕЧИ ЈОСИПА БРОЗА ТИТА: Када је ово изговорио, НАСТАО ЈЕ МУК

Прича о Јосипу Брозу Титу одувек интригира јавност. Прилично мистериозан је последњи део његовог живота. Постоје одређена сведочења о томе шта је Тито последње рекао, уз детаље његових здравствених проблема.

1697269084_tito.jpg
Oglas

Јосип Броз Тито родио се у загорском селу Кумровец у близини Загреба у тадашњој Аустро-Угарској монархији, као седмо дете од 15 деце у породици Фрање Броза и Марије, чије је девојачко презиме гласило Јаворшек. Постоје полемике око датума његовог рођења јер, док је у званичној биографији и на венчаном листу с Јованком Броз, с којом је био у браку од 1952. до смрти, наведено да се Тито родио 25. маја, поједини извори наводе да је тачан датум 7. мај односно 8. или 12. мај.

Ипак, и данас се за 25. мај говори као о дану када се родио Јосип Броз Тито, који се женио пет пута.

Јосип Броз Тито био је председник СФРЈ од 14. јануара 1953. до смрти, 4. маја 1980. године. Његов лични лекар Миломир Станковић, који је био уз њега док се Тито лечио у болници у Љубљани, испричао је низ детаља о последњим данима живота овог политичара.

Лечен у тајности

– Све око његовог лечења чувало се у тајности. Када ме је супруга посетила на Брду код Крања, нисам смео да јој кажем да ће Титу сутра бити ампутирана нога. Никад се није знало ко вас слуша – рекао је.

Према речима овог лекара, радило се о оклузивној ангиопатији, што је значило да био запушен крвни суд на бутној артерији, кључан за циркулацију у нози. Др. Станковић говорио је Титу да је неопходно да га прегледа конзилијум лекара, што је Броз одбијао уз речи да ће све проћи.

Уз помоћ маршаловог ађутанта, успео је на крају да га увери.

– Дошла су и два врсна стручњака из иностранства. Један је дошао из Америке, доктор Мајкл Дебејки, док је из Русије стигао доктор Марат Књазев. Дебејки је прегледао ногу и циркулацију, док је Књазев обавио целокупан преглед. На крају су рекли да је Тито у добром стању, али да је нога угрожена – додао је лекар.

Др. Дебејки је предложио да, како Тито прихвата једино лекове као терапију, пробају с бајпасом који је он оставио нашим лекарима. Ипак, нагласио је да се Брозу мора рећи да је ампутација неизбежна уколико та метода не успе. Највећи страх Тита био је да остане без ноге.

– Ако моја нога оде, ја ћу сам себи пресудити – поручио је Тито, којем је управо тај проблем трајно нарушио здравље.

– Када је требало да оде у болницу, ми смо му склонили пиштољ који је тајно чувао у торбици. Нико није смео да му каже да нога мора да се ампутира, већ су продужавали терапију унедоглед, а то није помагало. И све тако је било док се нога није осушила, а када се осушила, она је отровала организам – испричао је љекар.

Последње речи

Према Станковићевим речима, Тито је ово последње изговорио: “Шта све ово треба да значи!?” Е, сада, да ли се то односило на неке одлуке које је доносио или на лекаре који су му обећавали да ће терапија успети, не знамо. Средином фебруара 1980. Тито већ није могао да говори и до краја живота је био у вештачкој коми. Равна линија се појавила 4. маја у 15.05 сати, пише Блиц Жена.

Тито се 15. априла 1952. тајно венчао с Јованком Броз. Венчање које је одржано у Титовој вили на Пајзошу (Дунавка), између Шаренграда, Бапске и Илока, прате и данас бројне мистерије и урбане легенде. Оно што се сигурношћу зна јесте да је 15. априла пре 69 година за ову партизанку почео неки нови живот, испуњен моћи, богатством и гламуром. Нажалост, крај онога што је личило на бајку није био срећан.

БОНУС ВИДЕО:

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas