Oglas
· · Komentari: 0

Ovo su bile POSLEDNJE REČI JOSIPA BROZA TITA: Kada je ovo izgovorio, NASTAO JE MUK

Priča o Josipu Brozu Titu oduvek intrigira javnost. Prilično misteriozan je poslednji deo njegovog života. Postoje određena svedočenja o tome šta je Tito poslednje rekao, uz detalje njegovih zdravstvenih problema.

1697269084_tito.jpg
Oglas

Josip Broz Tito rodio se u zagorskom selu Kumrovec u blizini Zagreba u tadašnjoj Austro-Ugarskoj monarhiji, kao sedmo dete od 15 dece u porodici Franje Broza i Marije, čije je devojačko prezime glasilo Javoršek. Postoje polemike oko datuma njegovog rođenja jer, dok je u zvaničnoj biografiji i na venčanom listu s Jovankom Broz, s kojom je bio u braku od 1952. do smrti, navedeno da se Tito rodio 25. maja, pojedini izvori navode da je tačan datum 7. maj odnosno 8. ili 12. maj.

Ipak, i danas se za 25. maj govori kao o danu kada se rodio Josip Broz Tito, koji se ženio pet puta.

Josip Broz Tito bio je predsednik SFRJ od 14. januara 1953. do smrti, 4. maja 1980. godine. NJegov lični lekar Milomir Stanković, koji je bio uz njega dok se Tito lečio u bolnici u LJubljani, ispričao je niz detalja o poslednjim danima života ovog političara.

Lečen u tajnosti

– Sve oko njegovog lečenja čuvalo se u tajnosti. Kada me je supruga posetila na Brdu kod Kranja, nisam smeo da joj kažem da će Titu sutra biti amputirana noga. Nikad se nije znalo ko vas sluša – rekao je.

Prema rečima ovog lekara, radilo se o okluzivnoj angiopatiji, što je značilo da bio zapušen krvni sud na butnoj arteriji, ključan za cirkulaciju u nozi. Dr. Stanković govorio je Titu da je neophodno da ga pregleda konzilijum lekara, što je Broz odbijao uz reči da će sve proći.

Uz pomoć maršalovog ađutanta, uspeo je na kraju da ga uveri.

– Došla su i dva vrsna stručnjaka iz inostranstva. Jedan je došao iz Amerike, doktor Majkl Debejki, dok je iz Rusije stigao doktor Marat Knjazev. Debejki je pregledao nogu i cirkulaciju, dok je Knjazev obavio celokupan pregled. Na kraju su rekli da je Tito u dobrom stanju, ali da je noga ugrožena – dodao je lekar.

Dr. Debejki je predložio da, kako Tito prihvata jedino lekove kao terapiju, probaju s bajpasom koji je on ostavio našim lekarima. Ipak, naglasio je da se Brozu mora reći da je amputacija neizbežna ukoliko ta metoda ne uspe. Najveći strah Tita bio je da ostane bez noge.

– Ako moja noga ode, ja ću sam sebi presuditi – poručio je Tito, kojem je upravo taj problem trajno narušio zdravlje.

– Kada je trebalo da ode u bolnicu, mi smo mu sklonili pištolj koji je tajno čuvao u torbici. Niko nije smeo da mu kaže da noga mora da se amputira, već su produžavali terapiju unedogled, a to nije pomagalo. I sve tako je bilo dok se noga nije osušila, a kada se osušila, ona je otrovala organizam – ispričao je ljekar.

Poslednje reči

Prema Stankovićevim rečima, Tito je ovo poslednje izgovorio: “Šta sve ovo treba da znači!?” E, sada, da li se to odnosilo na neke odluke koje je donosio ili na lekare koji su mu obećavali da će terapija uspeti, ne znamo. Sredinom februara 1980. Tito već nije mogao da govori i do kraja života je bio u veštačkoj komi. Ravna linija se pojavila 4. maja u 15.05 sati, piše Blic Žena.

Tito se 15. aprila 1952. tajno venčao s Jovankom Broz. Venčanje koje je održano u Titovoj vili na Pajzošu (Dunavka), između Šarengrada, Bapske i Iloka, prate i danas brojne misterije i urbane legende. Ono što se sigurnošću zna jeste da je 15. aprila pre 69 godina za ovu partizanku počeo neki novi život, ispunjen moći, bogatstvom i glamurom. Nažalost, kraj onoga što je ličilo na bajku nije bio srećan.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas