Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ЗБОГ своје СЕКСУАЛНОСТИ био је НЕСХВАЋЕН: Међутим, ЊЕГОВЕ МУДРЕ РЕЧИ о љубави и животу ТРЕБАЛО БИ СВАКО ДА ПРОЧИТА

Био је француски импресиониста а његове мудре речи о љубави и животу би свако требало да чује: "У школи живота, на жалост, не може да се забушава".

1697377013_2134.jpg
Фото: Профимедиа
Oglas

Марсел Пруст био је француски интелектуалац, романописац, есејиста, критичар као и један од представника импресионизма. Рођен је у Паризу 10. јула 1871. године.

Његово најпознатије дело је “У трагању за изгубљеним временом”, које се састоји од седам томова. Дело је издавано у периоду од 14 година и имало је велики утицај на многе књижевнике.

Рођен је у богатој лекарској породици, нежан и осетљив, у детињству је боловао од астме, што је обележило читав његов потоњи живот.

Оно што га је такође обележило и то што је био хомосексуалац. Његова сексуалност и везе са другим мушкарцима често су биле описиване у биографијама о Прусту, иако он никад никада отворено то признао.

Чак је 1897. године изазвао на двобој француског песника и романописца Жана Лорјена, који је јавно довео у питање Прустову везу са Лусијеном Додеом. Обојица су преживели двобој, а Прустова следећа романса са композитором Рејналдом Ханом је добро документована.

Из његовог живота проистекле су и теме којима се бавио - корозија бића у протицању времена, љубомора и љубав (хетеросексуална и хомосексуална), телесност и детерминације психе телом, несталност међуљудских односа и неспознатљивост стварности, проблематичност идентитета и себства, снобизам и политичка култура и дипломатија уочи Првог светског рата.

Последње три године живота провео је у својој спаваћој соби, спавајући дању и радећи на роману ноћу. Преминуо је од упале и апсцеса плућа 22. новембра 1922, у Паризу, а иза њега су остала нека од највредњих дела класичне књижевности и мноштво мудрих мисли и изрека.

 

БОНУС ВИДЕО:

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas