Oglas
· · Komentari: 0
biljke

Da vam ni jedna bodlja ne ostane na ruci: Način da BEZBEDNO PRESADITE KAKTUS

Kaktusi su sobne biljke koje ne zahtevaju mnogo pažnje. Retko zahtevaju presađivanje, ali kada je vreme za to treba da uradite pravilno i bezbedno.

1615556265_Depositphotos_11485070_s-2019.jpg
Foto: Deposit
Oglas

Jednom kada koreni počnu da proviruju kroz rupe na dnu saksije, vreme je da presadite kaktus. S obzirom na to da sporo rastu, kaktusima je obično potrebno presađivanje samo svake 3 do 4 godine, ili svake 2 do 3 godine za sorte koje brže rastu.

Pročitajte još: Lebdeće saksije su ČAROBNE i hit među kaktusarima!

Mnoge sorte kaktusa ukrašene su oštrim bodljama koje deluju kao zaštita biljke. Ovo presađivanje čini težim, a nekad i opasnim. Jedan od najboljih načina za bezbednu presađivanje je upotreba metalnih klešta. Takođe bi bilo dobro da imate par debelih zaštitnih, vrtlarskih rukavica. U slučaju da nemate mogu vam poslužiti i novine, otvorene na pola.

Kaktus nikada ne pipajte direktno rukama.

Najbolje je da presadite kaktus do sredine proleća kada biljka ulazi u svoj aktivni period rasta.

Većina kaktusa ima bodljikave bodlje što ih čini bolnim i teško ih je ukloniti sa kože ako dođu u kontakt, pa se uvek preporučuje nošenje zaštitne opreme tokom presađivanja kaktusa.

Pročitajte još: Kako da vaše ORHIDEJE zablistaju? Napravite smesu od samo jednog sastojka

Uputstva

Izvadite kaktus iz stare saksije

Umotajte kaktus u nekoliko slojeva novina kako biste ga lakše uhvatili, ukoliko nemate adekvatne vrtlarske ruakvive (ne baštovanske).

Odbacite staro tlo

Kada se kaktus ukloni iz stare saksije, odbacite staro zemljište. Zavisno od toga koliko je biljka vezana za koren, to ponekad može biti delikatan proces. Budite strpljivi i pazite da ne slomite previše korena.

Pročitajte još: Zaštitite svoje kaktuse, jer ako krenu da bujaju i rastu - loše je i brzo će uvenuti

Nakon presađivanja vratite ga na prvobitno mesto kako bi nastavi da dobija istu količinu svetlosti.

Sadite kaktus u novi lonac

Dno novog lonca napunite smesom tla za kaktus. Pomoću klešta ili novina lagano stavite kaktus u saksiju i držite ga na mestu dok ostatak posude punite zemljom. Ne zalivajte sveže presađeni kaktus odmah jer mu treba vremena da se prilagodi novim uslovima. Posle otprilike nedelju dana možete da nastavite sa redovnim rasporedom zalivanja.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU


 

Ikona Potvrdila je zajednica

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas