· · Komentari: 0

ORIGINALNA italijanska FOKAČA: MEKANO i HRSKAVO testo u 3 ukus,a osvaja na prvi zalogaj (RECEPT)

Ukoliko ste ljubitelj italijanske kuhinje, ovo morate probati

1674567606_shutterstock_631519565-fokaca.jpg
Photo: Shutterstock

Čuvena fokača je jelo koje potiče iz Italije, a s obzirom na to da je veoma ukusno proširilo se na sve krajeve sveta. Prednost u odnosu na druga peciva jeste što se brzo sprema, a ono što mnoge oduševljava jeste i činjenica da je možete jesti sa svim i svačim.

Sastojci:

400 gr brašna za dizana testa
100 gr glatkog brašna
1 kesica suvog kvasca
1/2 kašičice šećera
300 ml mlake vode
maslinovo ulje za premaz

Pročitajte još: Domaći sos za batake kojima niko neće moći da odoli: Uživaćete u ukusu

Za premaz od paradajza:

2 zrela paradajza (ili čaša paradajz pelata)
vinsko ili jabukovo sirće
1 vezica svežeg bosiljka
2 čena belog luka


Foto: Shutterstock

Za premaz od sira:

100 gr različitih kačkavalja po želji
1 grančica ruzmarina
 

Za premaz sa maslinama

10 maslina
maslinovo ulje po potrebi (2,3 kašike)
malo belog luka

Pročitajte još: Brzi KOLAČ OD VIŠANJA: Od samo par sastojaka napravite idealan desert

Priprema:

U posudi za mešenje, sipajte brašno koje ste prethodno pomešali sa pola kašičice soli. Potom napravite rupu u brašnu i dodajte kvasac, šećer i mlaku vodu (prethodno izmešajte i sačekajte da malo "krene"). Sve izmešajte viljuškom, pa lepo sjedinite rukama i umesite mekano testo. Zatim testo stavite u posudu, malo prelijte sa maslinovim uljem i pustite da naraste 15 do 20 minuta. Uključite rernu da se greje na oko 220 stepeni, pa pripremite premaze.
Iseckajte masline i pomešajte sa timijanom, pa sve to prelijte sa malo maslinovog ulja i belim lukom. 

Naseckajte oljušten paradajz i bosiljak, posolite i pobiberite, dodajte malo maslinovog ulja i sirćeta, naseckate oljušten beli luk.

Kad testo naraste, razvucite ga oklagijom tako da dobijete krug veličine pleha u kojem ćete peći fokaču. Premažite prelivom koji želite, a onda ostavite da još malo naraste. Pecite oko 20 minuta na 220 stepeni. 

Poslužite dok je još toplo. 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.