Oglas
· · Komentari: 0
lepo i ukusno

UKRASNA FOKAĆA: Zadivite svoje najdraže ovim ukusnim remek-delom! (VIDEO)

Pretvorite prazno platno za hleb u prelepo jestivo remek-delo sa vašim omiljenim biljem i povrćem

1657828249_csxzaz.jpg
Foto: Jutjub Printskrin/Tasty Recipes
Oglas

Ništa lepše nema od svežeg hleba. Ako tome dodate kreativnost i ljubav, vaša fokaća nestaće za tren oka, a vaši ukućani ili gosti biće oduševljeni vašim kulinarskim sposobnostima! 

Pročitajte još: Vrlo kreativan način da spremite JAJE NA OKO za svoje najmlađe članove porodice (VIDEO)

Sastojci: 

⅔ šolje tople vode(
1 kašika aktivnog suvog kvasca
1 kašika meda
2 ½ šolje hlebnog brašna
1 ¾ šolje vode sobne temperature
9 kašika maslinovog ulja 
3 šolje brašna za sve namene
1 kašika košer soli

Dekoracija: 

3 grančice svežeg kopra
3 grančice svežeg ruzmarina
2 jestiva cveta
5 špargli
4 bele pečurke 
3 čeri paradajza
2 kašike masline 
1 kašika čilija  tanko isečenog
1 rotkvica 
par stabljiki vlašca
morska so, po ukusu
maslinovo ulje, po ukusu

Priprema:

U velikoj posudi umutite toplu vodu, kvasac, med i ½ šolje brašna za hleb. Pokrijte posudu plastičnom folijom i stavite na toplo mesto 20-30 minuta, dok smesa ne postane mehurasta. Dodajte vodu sobne temperature, 5 kašika maslinovog ulja, preostale 2 šolje hlebnog brašna, višenamensko brašno i so. Dobro promešajte gumenom lopaticom da se meša dok testo ne počne da se spaja. Okrenite testo na površinu malo posutu univerzalnim brašnom i sjedinite. Mešajte 10-15 minuta, dodajući brašno po potrebi da se spreči lepljenje. Testo treba da bude glatko i gipko i da se vrati kada se pritisne.
Veću činiju premažite sa 1 kašikom maslinovog ulja i prebacite testo u činiju. Pokrijte plastičnom folijom i ostavite na toplom mestu 1-2 sata, dok se ne udvostruči. Skinite plastičnu foliju i udarite testo.
Podmažite pleh za pečenje veličine 45 x 33 cm sa 1-2 kašike maslinovog ulja i rukama namažite ulje po celoj tepsiji. Prebacite testo u tepsiju i prekrijte testo istim komadom plastične folije. Ostavite da se odmori 10-20 minuta kako bi se lakše istegnuli. Otkrijte testo. Nauljenim rukama nežno razvucite testo da odgovara veličini pleha. Ponovo pokrijte plastičnom folijom i ostavite na sobnoj temperaturi 1-2 sata, dok testo ne naraste da napunite pleh, ili stavite u frižider preko noći. Hlađenje preko noći nije obavezno, ali će rezultirati boljom konačnom teksturom i ukusom. Ako se hladi, ostavite testo na sobnoj temperaturi 30-60 minuta pre nego što nastavite, dok malo ne napuhne.
Zagrejte rernu 200°C.
Prstima udubite površinu testa. Prelijte sa preostale 2 kašike maslinovog ulja. Koristite kopar, ruzmarin, jestivo cveće, špargle, pečurke, čeri paradajz, Kalamata masline, Fresno čili, rotkvicu od lubenice, vlasac i rotkvicu da biste stvorili ukrasnu scenu baštenskog pejzaža na vašem hlebu. Sve pospite morskom solju.
Fokaću pecite 15 minuta, a zatim okrenite pleh i pecite još 7-10 minuta, dok hleb ne porumeni na mestima koja nisu prelivena. Ako prelivi potamne, fokaću lagano prekrijte folijom do kraja pečenja.
Izvadite hleb iz rerne i ostavite da se hladi u plehu 10 minuta. Prebacite na dasku za sečenje i pokapajte sa još maslinovog ulja. Narežite i poslužite.

 

PRATITE NAS NA INSTAGRAMU i FEJSBKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas