Oglas
· · Komentari: 0
vodič koji je svima potreban

Kako odabrati najbolju NAMIRNICU na polici u supermarketu? Tikvica se bira po veličini, a paradajz po težini

Slatka lubenica ima braon stabljiku, a pronaći ćete svežu piletinu ako proverite njen datum pakovanja

1652715784_supermarket-g5cc692e17_640.jpg
Foto: Piksabej
Oglas

Čak i ako mislite da je vaša torba za kupovinu puna svežih proizvoda, možda niste iskoristili sva svoja čula da odaberete one najbolje. Dodirivanje desnog dela dinje ili provera donjeg oblika paprike može da utiče na ukus naših jela.

Pročitajte još: Doručak koji će vam dati energiju: Započnite dan "bombom proteina"

Evo kako da odaberete sledeće namirnice: 

1. Hleb

Idite na etiketu sa sastojcima i potražite prvu reč na listi. Ako je u pitanju „brašno od celog zrna“, napravili ste dobar izbor. Ovo brašno će vam obezbediti više vlakana i vitamina od „obogaćenog beljenog brašna“.
Lagano pritisnite hleb. Ako se vrati u prvobitni oblik, ovo je kvalitetan hleb. Ako vam otisak prsta ostane na hlebu, to može biti znak pogrešnog procesa pečenja ili da je prethodno bio zamrznut.

2. Piletina

Moramo da proverimo različite boje reza. Ako ima kožu, trebalo bi da bude bleđa od mesa. Ako je koža piletine žuta ili svetlo smeđa, ostavite je na polici. Meso mora biti čvrsto, belo do svetlo smeđe, vlažno i bez krvi. Ako ivice izgledaju suvo nemojte je uzimati. Ne proveravajte datum isteka, umesto toga proverite datum pakovanja . Ako je u kontejneru duže od 2 dana, ostavite je u supermarketu.

3. Lubenica

Pogledajte stabljiku. Ako lubenica ima suvu, smeđu stabljiku , to znači da je zrela i spremna za jelo.
Proverite intenzitet žutih područja lubenice. Ovaj žuti deo odgovara vremenu koje je voće odmaralo na zemljištu povezanom sa biljkom. Ako ima tamnožutu mrlju , biće slatka lubenica. 

4. Paradajz

Kad god je moguće, izbegavajte kupovinu paradajza u  plastičnim posudama . To je zato što nećete moći da proverite da li su sveži, a ista posuda može da sadrži komade u različitim stanjima zrenja. Koža treba da bude glatka i čvrsta i kada je uzmete, trebalo bi da osetite konstantnu težinu. Zreli paradajz može udvostručiti težinu nezrelog paradajza.

5. Dinja

Kora slatke dinje ne bi trebalo da bude previše zelena. Ako ima žute tonove, to znači da je dinja provela dovoljno vremena na zemlji primajući sunčevu svetlost i stoga će biti slađa. Uzmite dinju i kucnite je sa strane. Ako vibrira,  Dodirnite 2 kraja dinje i malo pritisnite. Ako su mekane, dinja će biti slatka.

6. Paprika

Prvo treba proveriti da li paprika ima intenzivnu boju bez mrlja. Kada je odaberete, mora imati konzistentnu težinu.
Onda morate  pogledati ispod. Ako ima 2 ili 3 izbočine, biće gorčija nego ako ima 4 izbočine. Nasuprot tome, paprika sa 3 izbočine sa donje strane ima manje semenki što je može učiniti praktičnijom za recepte u kojima će se kuvati. Proverite stanje stabljike . Ako je zelena, čvrsta i hrskava, to je znak svežine.

8. Tikvice

Fokusirajte se na veličinu, jer je to važno za ukus. Što je veća, veća je verovatnoća da će tikvica biti gorka. Odaberite one srednje veličine, između 15 i 20 centimetara. Imaće manje semenki od većih i stoga će biti mesnatije i ukusnije. 

9. Banane

Proverite stabljiku. Izaberite "grozd" sa zelenim do svetlo žutim stabljikama. Ako stabljika postaje smeđa, a banane imaju puno crnih tačaka, to je jasan znak da je grozd prezreo. Banane traju duže ako se drže u grozdovima umesto odvojeno. Ne birajte izolovanu bananu osim ako je ne želite odmah pojesti.

10. Med

Providan med ne znači da je bolji. Intenzitet boje može varirati, ali ako je med neproziran, to znači da je prirodniji i manje obrađen i samim tim prirodniji i sa više svojstava. Svež med može lakše da kristališe kada temperature padnu. Med je prezasićen rastvor u šećeru, tako da kada temperature padnu, njegova rastvorljivost u malo vode koju nosi se smanjuje i formiraju se čvrsti kristali . U redu je ako tegla meda ima konzistentniji sloj na dnu, to je znak njene svežine.

11. Konzervirana hrana

Moramo biti sigurni da je paket savršeno zatvoren. Obratite pažnju na sve nedostatke u strukturi pakovanja . Nikada ne uzimajte glomaznu ili zarđalu konzervu, to može biti opasno. U slučaju konzervirane hrane, nismo u mogućnosti da svojim čulima proverimo fizičke karakteristike proizvoda, pa moramo pažljivo da proverimo dekleraciju. Proverite da nivoi soli i šećera nisu previsoki. Poželjno je kupiti konzerviranu hranu koja je konzervirana u vodi ili u sopstvenom soku sa najmanjom količinom konzervansa.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas