· · Komentari: 0

Bajkovita Riga: Glavni grad Letonije nazivaju još ''Parizom istoka'' i jedan je od najlepših evropskih gradova

Prema legendi, prva jelka na svetu je okićena upravo ovde, 1510. godine

1685364008_shutterstock_1930629062-Riga-NASLOVNA.jpg
Photo: Shutterstock

U Bastejkalna parku se nalazi Most ljubavi na kojem zaljubljeni parovi postavljaju katance koji bi trebalo da simbolizuju neraskidivost veze

Na mestu antičke naseobine Liva, nekada je postojala reka Ridzene (poznata kao reka Riga), koja je u jednom periodu formirala jezero Riga. Danas ne postoje ni reka, ni jezero Riga, ali zato glavni grad Letonske Republike (Letonija ili Latvija) ime nosi upravo po njima. Riga se nalazi pored ušća reke Daugave (Zapadne Dvine) u Baltičko more (Riški zaliv). 

Najveći broj znamenitosti nalazi se u starom gradu koji se na letonskom zove Vecriga. Stari grad se nalazi na Uneskovoj listi svetske baštine, pored ostalog, zato što ima najveći broj građevina u stilu secesije u Evropi (oko 800 zgrada u art nuvo stilu). Temelji moderne Rige su postavljeni u 12. veku kada su nemački trgovci i krstaši dolazili u Letoniju privučeni rastućim brojem stanovnika koji još nisu primili hrišćanstvo, zbog kojih su osnovali kolonije za trgovinu. Prema legendi, grad je osnovao biskup Albert 1201. godine. Riga je, kroz svoju istoriju, bila kapija za trgovinu baltičkih plemena i Rusije i Nemačke, zatim je bila osvojena od strane ovih država, a i danas se osećaju ruski i nemački uticaj. Sredinom 19. veka, tačnije 1856. godine, ruske vlasti u Rigi su odlučile da se kamene zidine grada uklone sa obrazloženjem da su "nepotrebne i da sprečavaju ekonomski razvoj". Zbog toga se pojavio prazan prostor na mestu nekadašnjih zidina grada, te su angažovana dvojica arhitekata Felsko i Dice, kako bi ispunili prazan prostor ukrasnim zelenilom, parkovima i gradskim kanalom (današnji Basetjkalna i Kronvalda park). Kasnije je ovo područje prošireno dodavanjem Vermanes vrtova i trasiranjem linija bulevara.

Foto : Instagram: svetska_putnica

Ako se nađete u Rigi, ne propustite da se odmorite u nekom od parkova koji će vas za tili čas osvojiti (Bastejkalna park, Kronvalda park, Vermane baste, Arkadia park...). Bastejkalna park se nalazi u neposrednoj blizini Spomenika slobode i predstavlja idealno mesto da se odmorite nakon obilaska grada i uživate u prirodi. U parku se nalazi nekoliko mostića, među kojima je najpoznatiji Most ljubavi na kojem zaljubljeni parovi postavljaju katance koji bi trebalo da simbolizuju neraskidivost veze. Ukoliko vam vremenske i finansijske prilike dozvole, možete se provozati brodićem, jer se u parku nalazi kanal reke Daugave.

Jedan od simbola Rige je Spomenik slobode, simbol nezavisnosti Letonije. Podignut je 1935. godine i posvećen je vojnicima koji su poginuli tokom letonskog rata za nezavisnost, između 1918. i 1920. godine. Interesantno je da je ovaj spomenik zamalo srušen sredinom prošlog veka (postojali su planovi za uklanjanje tokom sovjetskog perioda). Danas je prostor oko spomenika, kao i obližnji Bastikjalna, jedno od omiljenih sastajališta meštana, ali i mesto održavanja zvaničnih ceremonija.

Foto : Instagram: svetska_putnica

Kada na internetu pretražujete šta sve možete posetiti u Rigi, pretraživač će vam preporučiti da obavezno posetite Kuću Crnoglavih. U pitanju je vrlo interesantna građevina, izgrađena daleke 1334. godine za potrebe istoimenog bratstva, neoženjenih trgovaca, brodovlasnika i stranaca, a danas je jedan od simbola Rige. Nažalost, originalno zdanje je uništeno u Drugom svetskom ratu, tokom bombardovanja grada. Ono što je preostalo posle bombardovanja, srušeno je na kraju rata. Letonci su je rekonstruisali 1999. godine, ispunivši proročanstvo koje je bilo ispisano na vratima građevine: "Ako mi je suđeno da budem uništena, vi ćete me ponovo izgraditi". Ispred Kuće Crnoglavih se nalazi statua Rolanda, zaštitnika grada koji simbolizuje slobodu i pravdu, a naspram ovog zdanja se nalazi Gradska skupština. Na istom Trgu je i skulptura Božićne jelke, u spomen na prvo ukrašeno božićno drvo. Prema legendi, prva jelka na svetu je okićena upravo u Rigi 1510. godine i tradicija je opstala do današnjeg vremena. Nažalost, spomenik Božićnoj jelki je mali, pa je potrebno da dobro obratite pažnju da vam ne promakne.

KADA SE ŠETATE GLEDAJTE GORE

U neposrednoj blizini se nalazi još jedna znamenitost - Kuće tri brata koje se ubrajaju među najstarije građevine u Rigi. Ove kuće su spojene zato što su ih, navodno, izgradili muškarci iz iste porodice. Bela kuća je sagrađena u 15. veku, žuta u 16, a zelena u 17. U srednjoj, tzv. Žutoj kući je smešten Muzej arhitekture Letonije.

Crkva Svetog Petra je jedna od najstarijih crkava u gradu. Pominje se prvi put 1209. godine i tokom istorije nekoliko puta je bila rušena i potom obnavljana. Prema legendi, na njenom krovu bilo je postavljano čak šest vetrokaza u obliku petla. Prvi je uništen u oluji, drugog je vetar oduvao, treći je skinut posle nevremena, četvrti je pao isto zbog jakih vetrova, peti se srušio sam od sebe i šesti je pao zajedno sa tornjem. U čast 800 godina postojanja ove crkve, građani Rige su 1970. donirali još jednog velikog petla koji se i danas nalazi na krovu crkve. Ispred ovog luteranskog hrama se nalazi skulptura gradskih muzičara Bremena, koji je Riga dobila na poklon od ovog nemačkog grada. Umetničko delo prikazuje magarca, psa, mačku i petla koji su odlučili da postanu muzičari pošto što su ih vlasnici odbacili. Ako dodirnete likove izlivene u metalu iz bajke braće Grim, imaćete sreće cele godine. Sujeverje ili ne - procenite sami!

Foto : Instagram: svetska_putnica

Švedska kapija je jedini preostali deo srednjovekovnih zidina starog grada koji je zadržao originalni izgled. Tokom svoje istorije kapija je služila kao granični prelaz, zatim kao mesto trgovanja, ali je, pre svega, imala odbrambenu funkciju. Po legendi, na mestu kapije je nekada stajala kuća koja je pripadala bogatom trgovcu. Kao i svi trgovci, i on je morao da plaća porez na svu robu koju je uvozio u Rigu. Da bi izbegao plaćanje poreza, srušio je svoju kuću i napravio kapiju.

Barutna kula je jedina preostala srednjovekovna kula (bilo ih je dvadesetak), koje su utvrđivale grad u srednjem veku. Više puta je bila rekonstruisana, određeno vreme služila je i kao zatvor, a ime je dobila po barutu koji je u njoj čuvan. Danas je u sastavu zgrade Ratnog muzeja u kome se nalazi više od 25.000 hiljada eksponata. Postavka uključuje dokumente, oružje, slike, uniforme i druge artefakte koji kazuju priču o letonskoj vojnoj i političkoj istoriji.

Foto : Instagram: svetska_putnica

Albert iela je jedna od najpoznatijih ulica u glavnom gradu Letonije i nosi naziv po biskupu Albertu koji je osnovao Rigu 1201. godine. Popularnost duguje činjenici da se u ovoj ulici nalaze neke od najlepših art nuvo zgrada u Rigi. Ulica je dugačka svega 255 metara, projektovana je 1901. godine, a arhitekta većine zgrada je Mihail Ajzenštajn. U Rigi postoji oko 800 zgrada u stilu art nuvo, izgrađenih tokom jednog od najprosperitetnijih perioda grada, kasnog 19. i početka 20. veka, što se poklopilo sa vrhuncem secesije u Evropi. Mihail Ajzenštajn se pojavio kao pokretačka snaga secesije u Rigi i projektovao je veliki broj zgrada koje su apsolutni dragulji. Neke od njegovih veličanstvenih kreacija mogu se videti i duž ulica Elizabet i Strelnieku. Zato, kada šetate istorijskim centrom Rige, gledajte gore!

I za kraj, šta doneti iz Rige na poklon dragim osobama? Osim magneta za frižider, koji slove kao univerzalni suveniri, u vašem koferu trebalo bi da se nađu crni balzam ili slatkiši od crnog balzama, možda par rukavica ili kapa od ovčije kože, i po meni nešto što će obradovati svaku žensku osobu, a neće vas puno koštati – nakit od ćilibara. Ukoliko vam to finansijske prilike dozvole, odvojte minimum tri dana za boravak u Rigi, bajkovitoj zelenoj prestonici Letonije.

Mačja kuća

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by RIE_NOIR (@rie_noir23)

Bilo da ste ljubitelji mačaka ili ne, obavezno potražite Mačju kuću. Legenda o izgradnji ovog zdanja je prilično bizarna. Naime, nakon što je jednom letonskom trgovcu odbijeno članstvo u trgovačkoj gildi, odlučio je da napakosti članovima svog nesuđenog udruženja, tako što je postavio dve skulpture ljutih mačaka na krov svoje kuće, s tim da su mačje zadnjice okrenute ka zgradi gilde! Da stvar bude gora, jedna verzija priče kaže da je trgovac pao sa krova kuće i poginuo pošto je postavio nobične skulpture.

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.