· · Коментари: 0

Бајковита Рига: Главни град Летоније називају још ''Паризом истока'' и један је од најлепших европских градова

Према легенди, прва јелка на свету је окићена управо овде, 1510. године

1685364008_shutterstock_1930629062-Riga-NASLOVNA.jpg
Пхото: Схуттерстоцк

У Бастејкална парку се налази Мост љубави на којем заљубљени парови постављају катанце који би требало да симболизују нераскидивост везе

На месту античке насеобине Лива, некада је постојала река Ридзене (позната као река Рига), која је у једном периоду формирала језеро Рига. Данас не постоје ни река, ни језеро Рига, али зато главни град Летонске Републике (Летонија или Латвија) име носи управо по њима. Рига се налази поред ушћа реке Даугаве (Западне Двине) у Балтичко море (Ришки залив). 

Највећи број знаменитости налази се у старом граду који се на летонском зове Вецрига. Стари град се налази на Унесковој листи светске баштине, поред осталог, зато што има највећи број грађевина у стилу сецесије у Европи (око 800 зграда у арт нуво стилу). Темељи модерне Риге су постављени у 12. веку када су немачки трговци и крсташи долазили у Летонију привучени растућим бројем становника који још нису примили хришћанство, због којих су основали колоније за трговину. Према легенди, град је основао бискуп Алберт 1201. године. Рига је, кроз своју историју, била капија за трговину балтичких племена и Русије и Немачке, затим је била освојена од стране ових држава, а и данас се осећају руски и немачки утицај. Средином 19. века, тачније 1856. године, руске власти у Риги су одлучиле да се камене зидине града уклоне са образложењем да су "непотребне и да спречавају економски развој". Због тога се појавио празан простор на месту некадашњих зидина града, те су ангажована двојица архитеката Фелско и Дице, како би испунили празан простор украсним зеленилом, парковима и градским каналом (данашњи Басетјкална и Кронвалда парк). Касније је ово подручје проширено додавањем Верманес вртова и трасирањем линија булевара.

Фото : Инстаграм: светска_путница

Ако се нађете у Риги, не пропустите да се одморите у неком од паркова који ће вас за тили час освојити (Бастејкална парк, Кронвалда парк, Вермане басте, Аркадиа парк...). Бастејкална парк се налази у непосредној близини Споменика слободе и представља идеално место да се одморите након обиласка града и уживате у природи. У парку се налази неколико мостића, међу којима је најпознатији Мост љубави на којем заљубљени парови постављају катанце који би требало да симболизују нераскидивост везе. Уколико вам временске и финансијске прилике дозволе, можете се провозати бродићем, јер се у парку налази канал реке Даугаве.

Један од симбола Риге је Споменик слободе, симбол независности Летоније. Подигнут је 1935. године и посвећен је војницима који су погинули током летонског рата за независност, између 1918. и 1920. године. Интересантно је да је овај споменик замало срушен средином прошлог века (постојали су планови за уклањање током совјетског периода). Данас је простор око споменика, као и оближњи Бастикјална, једно од омиљених састајалишта мештана, али и место одржавања званичних церемонија.

Фото : Инстаграм: светска_путница

Када на интернету претражујете шта све можете посетити у Риги, претраживач ће вам препоручити да обавезно посетите Кућу Црноглавих. У питању је врло интересантна грађевина, изграђена далеке 1334. године за потребе истоименог братства, неожењених трговаца, бродовласника и странаца, а данас је један од симбола Риге. Нажалост, оригинално здање је уништено у Другом светском рату, током бомбардовања града. Оно што је преостало после бомбардовања, срушено је на крају рата. Летонци су је реконструисали 1999. године, испунивши пророчанство које је било исписано на вратима грађевине: "Ако ми је суђено да будем уништена, ви ћете ме поново изградити". Испред Куће Црноглавих се налази статуа Роланда, заштитника града који симболизује слободу и правду, а наспрам овог здања се налази Градска скупштина. На истом Тргу је и скулптура Божићне јелке, у спомен на прво украшено божићно дрво. Према легенди, прва јелка на свету је окићена управо у Риги 1510. године и традиција је опстала до данашњег времена. Нажалост, споменик Божићној јелки је мали, па је потребно да добро обратите пажњу да вам не промакне.

КАДА СЕ ШЕТАТЕ ГЛЕДАЈТЕ ГОРЕ

У непосредној близини се налази још једна знаменитост - Куће три брата које се убрајају међу најстарије грађевине у Риги. Ове куће су спојене зато што су их, наводно, изградили мушкарци из исте породице. Бела кућа је саграђена у 15. веку, жута у 16, а зелена у 17. У средњој, тзв. Жутој кући је смештен Музеј архитектуре Летоније.

Црква Светог Петра је једна од најстаријих цркава у граду. Помиње се први пут 1209. године и током историје неколико пута је била рушена и потом обнављана. Према легенди, на њеном крову било је постављано чак шест ветроказа у облику петла. Први је уништен у олуји, другог је ветар одувао, трећи је скинут после невремена, четврти је пао исто због јаких ветрова, пети се срушио сам од себе и шести је пао заједно са торњем. У част 800 година постојања ове цркве, грађани Риге су 1970. донирали још једног великог петла који се и данас налази на крову цркве. Испред овог лутеранског храма се налази скулптура градских музичара Бремена, који је Рига добила на поклон од овог немачког града. Уметничко дело приказује магарца, пса, мачку и петла који су одлучили да постану музичари пошто што су их власници одбацили. Ако додирнете ликове изливене у металу из бајке браће Грим, имаћете среће целе године. Сујеверје или не - процените сами!

Фото : Инстаграм: светска_путница

Шведска капија је једини преостали део средњовековних зидина старог града који је задржао оригинални изглед. Током своје историје капија је служила као гранични прелаз, затим као место трговања, али је, пре свега, имала одбрамбену функцију. По легенди, на месту капије је некада стајала кућа која је припадала богатом трговцу. Као и сви трговци, и он је морао да плаћа порез на сву робу коју је увозио у Ригу. Да би избегао плаћање пореза, срушио је своју кућу и направио капију.

Барутна кула је једина преостала средњовековна кула (било их је двадесетак), које су утврђивале град у средњем веку. Више пута је била реконструисана, одређено време служила је и као затвор, а име је добила по баруту који је у њој чуван. Данас је у саставу зграде Ратног музеја у коме се налази више од 25.000 хиљада експоната. Поставка укључује документе, оружје, слике, униформе и друге артефакте који казују причу о летонској војној и политичкој историји.

Фото : Инстаграм: светска_путница

Алберт иела је једна од најпознатијих улица у главном граду Летоније и носи назив по бискупу Алберту који је основао Ригу 1201. године. Популарност дугује чињеници да се у овој улици налазе неке од најлепших арт нуво зграда у Риги. Улица је дугачка свега 255 метара, пројектована је 1901. године, а архитекта већине зграда је Михаил Ајзенштајн. У Риги постоји око 800 зграда у стилу арт нуво, изграђених током једног од најпросперитетнијих периода града, касног 19. и почетка 20. века, што се поклопило са врхунцем сецесије у Европи. Михаил Ајзенштајн се појавио као покретачка снага сецесије у Риги и пројектовао је велики број зграда које су апсолутни драгуљи. Неке од његових величанствених креација могу се видети и дуж улица Елизабет и Стрелниеку. Зато, када шетате историјским центром Риге, гледајте горе!

И за крај, шта донети из Риге на поклон драгим особама? Осим магнета за фрижидер, који слове као универзални сувенири, у вашем коферу требало би да се нађу црни балзам или слаткиши од црног балзама, можда пар рукавица или капа од овчије коже, и по мени нешто што ће обрадовати сваку женску особу, а неће вас пуно коштати – накит од ћилибара. Уколико вам то финансијске прилике дозволе, одвојте минимум три дана за боравак у Риги, бајковитој зеленој престоници Летоније.

Мачја кућа

Било да сте љубитељи мачака или не, обавезно потражите Мачју кућу. Легенда о изградњи овог здања је прилично бизарна. Наиме, након што је једном летонском трговцу одбијено чланство у трговачкој гилди, одлучио је да напакости члановима свог несуђеног удружења, тако што је поставио две скулптуре љутих мачака на кров своје куће, с тим да су мачје задњице окренуте ка згради гилде! Да ствар буде гора, једна верзија приче каже да је трговац пао са крова куће и погинуо пошто је поставио нобичне скулптуре.

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.