· · Komentari: 0
HORORI

Najbolji horor filmovi svih vremena! (VIDEO)

Ovo su najbolji horor filmovi zbog kojih nećete smeti da ostanete sami u prostoriji.

1622721966_Depositphotos_34877875_xl-2015.jpg
FOTO: Depozit

Horor filmovi su pravljeni tako da izazivaju strah, užas i nemir kod gledalaca. Tematika horor filmova uglavnom je vezana za smrt, misteriozna bića, natprirodne pojave.

U skoro svakom filmu centralni lik je negativac. Kad su se tek pojavili, horor filmovi su uglavnom bili zasnovani na gotskoj literaturi sa čudovištima, kao što su vampiri, vukodlaci, fantomi... 

Nakon Drugog svetskog rata, nastaju razni podžanrovi horor filmova i postaju cenjeni među publikom.

Pročitajte još: Najbolji ljubavni filmovi svih vremena (VIDEO)

Najbolji horor filmovi

1. Petak 13-ti (1980)

Odličan slešer (podžanr horor filmova), režisera Šona Kaningama. 
Priča prati grupu od šest vaspitača u kampu Kristalno jezero- Alis (Adrien King), Marsi (Džanin Tejlor), Brenda (Lori Bartram), Džek (Kevin Bejkon), Bil (Hari Krosbi) i Ned (Mark Nelson). Uprkos glasinama o prokletstvu i lošoj reputaciji (neki meštani ga zovu "Kamp krv"), novi vlasnik imanja, Steve Kristi (Piter Brouver), odlučan je u nameri da pokrene stvari. Tragičan razvoj događaja će ih sve naterati da bolje prouče istoriju ukletog mesta.

2. Slagalica strave (2004)

Fotograf Adam Stenhaj (Li Vanel) i onkolog Lorens Gordon (Keri Elvs) se vraćaju svesti dok su okovani lancima za cevi na oba kraja prljavog kupatila. Dok su dvojica muškaraca shvatila da ih je zarobio sadistički serijski ubica nadimka "Jigsav" i moraju da reše perverznu slagalicu da bi živeli, flešbekovi govore o sudbinama njegovih prethodnih žrtava. U međuvremenu, supruga doktora Gordona (Monika Poter) i mlada ćerka (Mekenzie Vega) prisiljene su da gledaju njegovo mučenje putem video zapisa. Ovaj horor film je remek-delo niskobudžetnog filma u režiji Džejmsa Vona.

3. Keri (1976)

Adaptacija debitantskog romana Stivena Kinga od strane Brajana De Palme lansirala je obojicu na sam vrh kada se radi o zastrašujućim pričama, glavne zvezde u celoj priči su Sisi Spejsek (Keri) i Pajper Lori kao Kerina majka! Povučena devojka koja živi sa verski zaluđenom majkom i koju maltretiraju drugarice iz škole otkriva da ima moć telekineze. Neslana šala na maturskoj večeri se pretvara u masakr i ovo je horor film koji će ostaviti neverovatan utisak na vas!

4. Mučenice (2008)

Filmsko ostvarenje Paskala Ložijea koje je uvrstilo francusku kinematografiju u vrh horor filmova. Na samom početku ulazimo u svet izmučene Lusi, devojčice koja je, nakon otmice, godinu dana bila podvrgnuta strašnom mučenju i izolaciji. Ulogu Lusi vrlo uverljivo igra Milen Žampanoi, a njenu najbolju i jedinu prijateljicu, Anu, glumi izuzetna Moržana Aluvi. Sve vreme, Lusi progoni nešto mračno, što će dovesti do tragičnih posledica, kada ova devojka odluči da se osveti.

5. Kad jaganjci utihnu (1991)

Mnogi smatraju da ovaj film ne pripada žanru horor filma, ali scenarista Ted Toli je na toliko jezivo tačan način izradio portret masovnog ubice, Bafalo Bila, da ne možete a da se ne naježite tokom gledanja filma. Glavne uloge tumače Entoni Hopkins, Džodi Foster i Skot Glen. Priča prati agente FBI-a, kako očajnički pokušavaju da nađu ubicu koji kidnapuje žene i potom im skida kožu.

6. Vrisak (1996)

Glavne uloge tumače Nev Kembel, Kortni Koks, Dejvid Arket, Skit Ulrič, Rouz Makgauan, Metju Lilard i Džejmi Kenedi. Nakon niza misterioznih smrti koje su zadesile njihov gradić, neobična grupa prijatelja pod vođstvom Sidni Preskot postaje meta maskiranog ubice. Kultni horor film je režirao čuveni Ves Krejven i spada u obavezno "štivo" što se tiče horora.

7. Kuća od voska (1953)

Nijedna lista klasika horora ne bi bila potpuna bez Vinsenta Prajsa, a ovaj uvrnuti horor o psihopati iz 1953. godine koji skriva svoje ubilačke navike u ljudskim figurama u prirodnoj veličini jedan je od njegovih "najužasnijih" radova. Režiser Anrea de Tot je ovim remek-delom bio punih sedam godina na listi horor filmova sa najvećom zaradom , sve do pojave Psiha.

8. Psiho (1960)

U režiji Alfreda Hičkoka, sa Entoni Perkinsom, Dženet Li, Verom Majls i Džon Gavinom u glavnim ulogama, film spada u sam vrh horor filmova. Radnja filma prati sekretaricu Marion Krejn, koja, nakon što je ukrala novac od svog poslodavca, odseda u jednom motelu, koji vodi Norman Bejts. Međutim, zbog psiha, stvari počinju da se komplikuju i sve se ubrzo pretvara u misteriju.

9. Rozmarina beba (1968)

Ne samo da je film Romana Polanskog još jedna od onih „drama!“ horor filmova zbog kojih strpljivo čekate zastrašujuće scene, već se takođe bavi i ozbiljnim temama poput straha od predanosti, straha od predstojećeg roditeljstva i, naravno, straha od otkačenih komšija koji mogu ili ne moraju biti zli satanski kult.

10. Teksaški masakr motornom testerom (1974)

Američki horor film u režiji Toba Hupera, sa Merilin Berns, Polom Partajnom i Gunarom Hansenom u glavnim ulogama, rađen po istinitom događaju. A svi znamo da su filmovi koji su rađeni po istinitom događaju posebno jezivi i zbog toga, ovaj film obavezno gledajte u društvu.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.