· · Komentari: 0
ISTORIJA

Zbog čega se prva EVROVIZIJA smatra kontroverznom? Skandal o kome je brujao svet (VIDEO)

Večeras ćemo saznati pobednika Evrovizije 2021. godine koja se održava u Roterdamu

1621673238_evrovizija.png
Foto: YouTube printscreen /Ismail Uzunoglu

Predstavnici zemalja do pre deceniju zahvaćenih krvavim ratom, sastali su se u Monaku 1955. godine kako bi razmotrili stvaranje Pesme Evrovizije, još jednog pokušaja da se posleratna Evropa što više poveže i okrene saradnji i toleranciji.

Pročitajte još: "Radio sam ovaj posao kad televizija nije postojala": Pet godina od smrti legendarnog BATE ŽIVOJINOVIĆA

Uzor je bio već poznati festival u Sanremu. Interesantno, izraz “Evrovizija” stariji je od samog takmičenja! NJega je misleći na mrežu Evropske unije za radiodifuziju, prvi put upotrebio britanski novinar Džordž Kempi još 1951. godine.

U prvom takmičenju, održanom u švajcarskom Luganu 24. maja 1956, učestvovale su Francuska, SR Nemačka, Italija, Holandija, Luksemburg, Belgija i domaćin Švajcarska. Svaka zemlja je poslala dve pesme, tako da je ukupno bilo 14 pesama.

Sistem glasanja predviđao je da svaka država učesnica pošalje po dva člana žirija koji mogu da glasaju za sve pesme, uključujući i onu iz svoje države. Na kraju, žiri iz Luksemburga nije mogao da doputuje u Švajcarsku, pa je zemlji domaćinu dozvoljeno da glasa umesto njih.

Pobedu je odnela upravo predstavnica Švajcarske što je već sutradan dovelo u pitanje čitavu regularnost glasanja. Glasovi pojedinačnih članova žirija nikada nisu objavljeni, mada jeste činjenica da je pobednička numera osvojila 102 poena (od mogućih 140). Bio je to prva kontroverza u istoriji takmičinja kog će i inače pratiti dosta skandala. 

Kako bilo, predstavnica Švajcarske  – Lis Asija, proglašena je pobednicom i postala je ikona i simbol pesme Evrovizije sve do danas. Preminula je 2018. u 94 godini života. 

Ovo je bio jedini izbor na kom su zemlje imale više od jedne pesme. Takođe, iako je takmičenje snimano, nijedna kopija nije preživela do danas osim pobedničke pesme koja je ponovljena na kraju.

Naredne godine, priključile su se i Ujedinjeno Kraljevstvo, Danska i Austrija, koje su sa prvog festivala diskvalifikovane zbog zakasnelih prijava. 

Pročitajte još: Da li je PREPOZNAJETE? Imala je skromne muzičke želje u detinjstvu, a ona postala NAJBOGATIJA SRPSKA folk pevačica (FOTO)

Broj zemalja učesnica od tada raste. Jugoslavija se Pesmi Evrovizije pridružila već 1961. kao jedina zemlja van zapadne Evrope koja se takmiči, a to je još dugo vremena i ostali.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.