Oglas
· · Komentari: 0

KAKO SE PRAVI HILANDARSKI HLEB SA MASLINAMA: Ovo je čuveni recept sa Svete Gore

Postoji nekoliko vrsta koji se spremaju na Svetoj Gori, a ono što je svim svetogorskim hlebovima zajedničko jeste da se prave bez kvasca, da su mirišljavi, spolja hrskavi, a unutra mekani.

1764932599_shutterstock_2570497195.jpg
Foto: Šhutterstock
Oglas

Uveče, po izlasku iz crkve, monah koji je po poslušanju pekar u velikom koritu sa brašnom i toplom vodom zamesi hleb, na istom mestu gde se to čini već više od 800 godina. Istovremeno se sprema kvasac napravljen od starog hleba. Testo se ostavi da narasta preko noći.

Kada zvono pozove na jutrenje, oko dva posle ponoći po našem vremenu, pekar i još poneko iz bratije uz blagoslov i razrešenje na kasniji dolazak u crkvuponovo mesi, odnosno premesi hleb.

Uzimaju vatru sa kandila, pale furunu, ostavljuju u tepsiji po kilogram i peku 10-15 minuta. Naprave po 150 kilograma najmanje. Po izlasku iz crkve, sveštenikdaje deci po parče hleba, koji se još puši.

U zavisnosti od toga kog brašna ima u manastiru pravi se i beli i crni hleb, a nekad i pogača. Svi koji su ga probali kažu da je veoma ukusan. Monasi sa Hilandara prave i grčki hleb sa maslinama, koji se zove eliopsomo.

Evo kao se pravi ova vrsta hleba:

Sastojci:

  • 250 g mekog brašna
  • 250 g oštrog brašna
  • 125 ml soka od pomorandže
  • 125 ml vode
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 15 maslina bez koštice

Priprema:

Pomešajte oba brašna, prašak za pecivo i sodu bikarbonu, pa ulijte vodu i sok od pomorandže. Sve dobro zamesite da dobijete glatko testo, koje će biti malo ređe, ali ne brinite tako treba. Masline možete iseckati ili ostaviti cele, pa ih umešajte u testo i još jednom sve dobro izmešajte. Smesu prebacite u okrugao pleh obložen sa pek papirom, lepo poravnajte varjačom i možete još par maslina utisnuti odozgo. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200 C oko 40 minuta dok ne dobije rumenu koricu.

(Stil)

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas