Postoji nekoliko vrsta koji se spremaju na Svetoj Gori, a ono što je svim svetogorskim hlebovima zajedničko jeste da se prave bez kvasca, da su mirišljavi, spolja hrskavi, a unutra mekani.
Uveče, po izlasku iz crkve, monah koji je po poslušanju pekar u velikom koritu sa brašnom i toplom vodom zamesi hleb, na istom mestu gde se to čini već više od 800 godina. Istovremeno se sprema kvasac napravljen od starog hleba. Testo se ostavi da narasta preko noći.
Kada zvono pozove na jutrenje, oko dva posle ponoći po našem vremenu, pekar i još poneko iz bratije uz blagoslov i razrešenje na kasniji dolazak u crkvuponovo mesi, odnosno premesi hleb.
Uzimaju vatru sa kandila, pale furunu, ostavljuju u tepsiji po kilogram i peku 10-15 minuta. Naprave po 150 kilograma najmanje. Po izlasku iz crkve, sveštenikdaje deci po parče hleba, koji se još puši.
U zavisnosti od toga kog brašna ima u manastiru pravi se i beli i crni hleb, a nekad i pogača. Svi koji su ga probali kažu da je veoma ukusan. Monasi sa Hilandara prave i grčki hleb sa maslinama, koji se zove eliopsomo.
Evo kao se pravi ova vrsta hleba:
Sastojci:
- 250 g mekog brašna
- 250 g oštrog brašna
- 125 ml soka od pomorandže
- 125 ml vode
- 1 kašičica sode bikarbone
- 15 maslina bez koštice
Priprema:
Pomešajte oba brašna, prašak za pecivo i sodu bikarbonu, pa ulijte vodu i sok od pomorandže. Sve dobro zamesite da dobijete glatko testo, koje će biti malo ređe, ali ne brinite tako treba. Masline možete iseckati ili ostaviti cele, pa ih umešajte u testo i još jednom sve dobro izmešajte. Smesu prebacite u okrugao pleh obložen sa pek papirom, lepo poravnajte varjačom i možete još par maslina utisnuti odozgo. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200 C oko 40 minuta dok ne dobije rumenu koricu.
(Stil)