· · Komentari: 1
ZDRAVLJE

Koronu NIJE STVORIO ČOVEK?! Otkriveno kako je NASTAO VIRUS i kako ulazi u ČOVEKA!

SARS-CoV-2 virus koji uzrokuje Covid 19, evoluirao je nakon što se nekoliko različitih virusa spojilo u jedan, pokazala su istraživanja.

1594369306_korona.jpg
Foto: Pixabay

Prema slikama SARS-CoV-2 97 je na površini identičan šiljku koronavirusa, zvanom RaTG13, koji je pronađen tokom ispitivanja slepih miševa.

Pročitajte još: Hiljade preživelih od korone su BOMBA KOJA OTKUCAVA: Preti im SMRT daleko gora od mnogih vrsta RAKA

Međutim, male razlike čine SARS-KoV-2 daleko stabilnijim i hiljadu puta boljim u vezivanju receptora u ljudskim ćelijama, zvanog ACE2, otkrivaju naučnici. ACE2 se zove "ključ za ulazak" u ljudsko telo, a mutacije na šiljku SARS-CoV-2 čine ga savršenim oblikom.

Foto: Pixabay

Istraživači sa Instituta u Londonu "Fransis Krik" kažu da njihov nalaz ne pomaže u rasvetljavanju porekla virusa koji je ubio više od pola miliona ljudi, ali da ovo poslednje istraživanje pokazuje da se virus tokom vremena prirodno razvio i da ga nije stvorio čovek.

Kina je više puta odbacila optužbe da je koronavirus stvoren u laboratoriji u gradu Vuhan, gde je pandemija počela u decembru. I zvaničnici Svetske zdravstvene organizacije više puta su osporili te tvrdnje, rekavši da nema dokaza da je novi koronavirus stvoren u laboratoriji.

Pročitajte još: PAMUČNE maske pomažu u zaštiti, ali samo ako ih PRAVILNO DEZINFIKUJETE! Evo i kako

Naučnici su koristili tehniku zvanu krioelektronska mikroskopija da bi napravili što uverljiviju sliku koronavirusa. Uporedili su SARS-CoV-2 sa RaTG13 i došli do zaključka da RaTG13 neće biti štetan za ljude i verovatno ne može da inficira ljude putem ćelije ACE2receptora.

Oba različita koronavirusa imala su šiljke gotovo identičnog oblika i strukture, ali nešto manjih modifikacija.

Pročitajte još: "Ovo je gore od ratne zone, lekari ljude namerno zaraze": Medicinska sestra otkrila ŠOKANTNE detalje iz bolnice (VIDEO)

Međutim, ove male razlike imale su moćan uticaj na infektivnost virusa kod ljudi, čineći ga hiljadu puta boljim u invaziji na ljudske ćelije. Antoni Vroel, glavni u izučavanju ove studije rekao je:

Šiljak je ključ koji omogućava SARS-CoV-2 ulazak u ljudske ćelije. Promene u genu virusa utiču na strukturu šiljaka, zbog toga imaju potencijal da virus više ili manje bude u mogućnosti da uđe u ćeliju čoveka.
Foto: Pixabay

Profesor Mak Crispin sa Univerziteta Sautempton  u aprilu je stvorio jedan od prvih 3D modela virusa, pokazujući veliku količinu šiljaka na spoljnoj strani. Otkrio je da šiljci napravljeni od šećera mogu da se uvuku u telo neprimetno, ali su naučnici otkrili da novi koronavirus nije tako zaštićen ili podmukao kao neki virusi, poput HIV-a.

- Virusi poput HIV-a, koji se zadržavaju u jednom organizmu, moraju stalno da izbegavaju imuni sistem i imaju zaista gust sloj glikana kao štit imunološkom sistemu. U slučaju koronavirusa, niži sloj zaštićenog šećerima može da se održava i u ovom slučaju prelazi sa čoveka na čoveka.

- Međutim, niža gustina glikona znači da postoji manje prepreka za imuni sistem da neutrališe virus antitelom, što dovodi do veoma ohrabrujuća poruke za razvoj vakcine.

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.