Oglas
· · Komentari: 0
POENTA JE U...

Da li ste se nekada zapitali zašto se PINGVINI ne zalede? Ovo je ODGOVOR!

Žive na temperaturama i do - 40 stepeni.

1606048919_Depositphotos_15587393_s-2019.jpg
Foto: Depozit
Oglas

Antarktički pingvini žive u delu sveta u kom se temperature spuštaju i do 40 stepeni ispod nule, a vetrovi duvaju brzinom od 40 metara u sekundi. Iako u tim uslovima stalno uskaču u vodu i izlaze iz nje na njihovom se perju ne stvara sloj leda i taj fenomen zainteresovao je američke naučnike.

Tim sa Univerziteta UCLA predvođen Pirouzom Kavehpourom proučio je njihovo perje i utvrdio da je tajna u kombinaciji ulja koje luče i nanostruktura.

Zbog izuzetne hidrofobnosti njihovog perja voda se na površini zadržava u obliku kuglica koje ne otpuštaju toplinu i naprosto se otkotrljaju pre nego što se zalede.

Pročitajte još: UGINULA JE OMA, NAJSTARIJA ŽENKA KRALJEVSKOG PINGVINA NA SVETU: Njeno jaje uzeto je na Antarktiku, a tokom žvota je izlegla 3 pingvina

Naučnici su otkrili da perje ima minijaturne pore koje zadržavaju vazduh i čine površinu hidrofobnom. Uz to pingvini podmazuju perje uljem koje proizvodi žlezda koja se nalazi uz rep.

Uočili su da pingvini iz "toplijih krajeva" poput onih u Čileu i Argentini nemaju tako sitne pore i proizvode drugu vrstu ulja koje nije hidrofobno.

Foto: Depozit
Saznanja bi mogla pomoći u vazduhoplovstvu u kojem firme troše milione na postupke odmrzavanja aviona.

Pročitajte još: NAJLAKŠI METAL: Lakši je i od pera, a od njega će se praviti avioni

- Pomalo je ironično da bi ptica koja ne leti mogla jednog dana pomoći avionima da lete sigurnije - kaže Kavehpour. 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas