Oglas
· · Komentari: 0
MEDICINA

Naučnici sa nemačkog Univerziteta: Jedan sastojak ljutih paprika može da uništi ćelije raka

Ćelije raka bi mogle da budu uništene pomoću kapsaicina, jedinjenja koje je jedan od glavnih sastojaka ljutih paprika.

1614631254_cayenne-peppers-2779828_1280.jpg
Foto: Piksabej
Oglas

Konzumiranje sirovih paprika ili kao sastojaka sosova i salata moglo bi da deluje preventivno protiv simptoma karcinoma.

Kapsaicin, sastojak ljutih papričica koji je odgovoran za vatreni osećaj koji imamo u ustima kada ih jedemo, može da uništi ćelije raka, tvrde naučnici sa nemačkog Univerziteta Rur.

Pročitajte još: Ova operacija je mač sa dve oštrice: Da li hirurško smanjivanje želuca može da bude opasno?

Rezultati istraživanja
Jedno ranije istraživanje otkrilo je da oni koje redovno jedu ljute paprike imaju 13 posto manje šansi za ranije umiranje. Kao uzrok toga naveden je kapsaicin, koji ima anti-mikrobne i protiv-upalne sposobnosti, koje se dovode u vezu sa prevencijom bolesti.

NJihova studija je otkrila da kapsaicin može da bude pokretač samouništenja ćelija raka. Naučnici veruju da bi to saznanje moglo da im bude od velike pomoći u razvoju leka protiv raka u budućnosti.

- Kapsaicin je sposoban da podstakne apoptozu (ćelijsku smrt) i da inhibira dalji razvoj ćelija raka kod mnogo različitih tipova kancera, kao što su, na primer, osteosarkom (tumor kosti), rak debelog creva ili pankreasa, a da to pritom ne ugrozi ostale "normalne" ćelije, kaže doktorka Lea Veber.

Pročitajte još: Zašto mesecima nakon korone osećamo MALAKSALOST: Bolest G-93.3 priznala i SZO, a OVO su simptomi upozorenja

Konzumacije ljutih paprika može da bude neprijatna onima koji nesu navikli na ljuto, ali se s vremenom razvija tolerancija na ljutinu. Što smo stariji, čulo ukusa prirodno postaje slabije, pa i ljutina postaje lakše podnošljiva.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas