Oglas
· · Komentari: 0
MEDICINA

Dr Galina Joković kaže da odustvo mirisa i ukusa, ako nije korona, ukazuje na OPASNU bolest

Najčešći uzroci poremećaja su starenje, oboljenja nosa i sinusa, obične kijavice, ali i neurološke bolesti, tumori određeni lekovi.

1613651639_GalinaJokovic.png
Dr Galina Joković Foto: Privatna arhiva
Oglas

Poremećaj čula ukusa može da se podeli u više kategorija. Ageuzija je potpuni gubitak osećaja ukusa. Hipogeuzija je delimičan gubitak, disgeuzija predstavlja izmenjen osećaj ukusa za hranu, a parageuzija neprijatan osećaj ukusa. Hipergeuzija je pojačano osećanje svih vrsta ukusa.

Pročitajte još: Jača imunitet, ublažava stres.. Koliko KIVIJA dnevno treba da pojedemo?

- Najčešći uzroci ovih poremećaja su starenje, neurološka oboljenja, stanja posle hirurških intervencija nosa, sinusa, u ustima i usnoj duplji, kao i posle zračne terapija. Različiti lekovi mogu takođe da utiču i na gubitak čula ukusa.

Lekovi i hronična stanja slabe čulo ukusa.
I lekovi izazivaju
Kombinacija leka za migrenu i blagu hipertenziju će dovesti do smanjenog osećaja ukusa. Svi lekovi koji utiču na smanjenje produkcije pljuvačke, antidepresivi i drugi medikamenti koji deluju na sluznicu usta, ždrela i receptore na jeziku, smanjiće ili izazvati potpuni gubitak ovog čula.

Takođe, određena hronična stanja mogu da dovedu do oslabljenog čula ukusa ili do potpunog gubitka ove funkcije.

To su, pre svega, migrene, oboljenja bubrega, jetre, Sjogrenov sindrom i gastroezofagusni refleks. Na pitanje kada osoba treba da se javi lekaru, dr Joković odgovara:

Ako traje dugo i gubite težinu - zovite lekara.

- Ako primeti da tegobe traju dugo, odnosno kada postoji gubitak u telesnoj težini zbog smanjenja apetita, potrebno je da se javi lekaru, neurologu i otorinolaringologu, maksilofacijalnom hirurgu, a ponekad je neophodno uključiti i psihijatra u lečenje. Doktori će predložiti dalje dijagnostičke procedure. Postoje standardizovani mirisni testovi za utvrđivanje gubitka mirisa.

Peti ukus umami
Postoje četiri osnovna ukusa: slatko, slano, gorko i kiselo. Pei, bazični ukus, zvanično priznat, zove se umami - slano mesnati.

Pročitajte još: Britanski naučnik tvrdi: Obolelima od kovida mozak ostari 10 godina!

Kako se leči ovaj poremećaj i koliko traje oporavak, odnosno koliko je potrebno vremena da se vrati čulo mirisa i ukusa?

- Lečenje zavisi od uzroka bolesti. Većina oboljenja koja dovode do gubitka mirisa i ukusa su izlečiva, a život se može prilagoditi ovim stanjima higijensko-dijetetskim režimom, promenom lekova koji su doveli do gubitka funkcije, kao i treniranjem mirisnih ćelija posebnim metodama.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas