· · Komentari: 0
MICROSOFT

Zaustavljena najveća svetska "zombi" bot mreža koja je krala lične podatke korisnika

Nescurs bot mreža zarazila je više od 9 miliona perosnalnih računara koji su koristili Windows operativne sisteme

microsoft-4417277_960_720.jpg
Foto: Pixabay

Kompanija Microsoft nedavno je objavila da je uspešno završila rat protiv jedne od najvećih svetskih bot mreža. "Zombi" bot mreža pod nazivom Necurs obuhvatila je više od 9 miliona krosnika personalnih računara sa instaliranim Windows operativnim sistemom.

Pročitajte još: Svaki drugi telefon sa 5G mrežom je - Samsung

Korinsnici računara nisu ni bili svesni da su postali "zombi" odnosno da su postali deo globalnog umreženog sistema koji se koristio za instaliranje malicioznog servera. Ovaj server koristio se za krađu ličnih podataka i slanje lažnih e-mail poruka.


Foto: Pixabay

Kako da znate da li vam je kompjuter zaražen
IAKO deluje kao da niste deo glogalne bot mreže, donosimo vam nekoliko kključnih simptoma koji mogu ukazati da li je i vaš računar napadnut.1. Programi sporije rade ili se duže učitavaju2. Računar se često ruši i potrebno ga je restartovati3. Slobodni prostor na disku se popunjava bez upozorenja4. Spam email-ovi se šalju kontaktima preko vašeg računa

Pročitajte još: Evropol objavio 11 načina: Evo kako da bezbedno i sigurno kupujete iz fotelje

- Naše akcije osiguraće da kriminalci koji stoje iza ove mreže više neće moći da koriste svoje infrastrukture za izvršavanje sajber napada - objavio je  na svom bloguTom Burt, potpredsednik kompanije Microsoft. 

Burt je dodao i da je botnet mreža uspešno ugašena, što je rezultat 8 godina planiranja i koordinacije sa partnerima iz 35 država širom sveta.

Pročitajte još: OPREZ! Možda ste žrtva "BENČINGA" ili "MOSTINGA", a da toga niste ni svesni - evo šta to ZNAČI!

Microsoft i partneri uspeli su da uđu u algoritam mreže Necurs, koji je bio zadužen za izvođenje koordinisanih napada i više meseci unapred predviđali koja imena domena će koristiti kako bi ih blokirali.  

 

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.