Oglas
· · Komentari: 0
STOP NASILJU

Kako da zaštitite dete on ONLAJN ZLOSTAVLJANJA? Ove 2 stvari su KLJUČNE

Nasilje ne mora biti samo fizičko. Onlajn zlostavljanje može biti pođednako pogubno.

1639130856_shutterstock_1906177243.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Dajemo vam savete za prevenciju onlajn nasilja, kao i savete kako da postupite ako je zlostavljanje već nastupilo. 

Zaštitite se od sajber maltretiranja

Prve dve stavke su ključne u prevenciji.

1. Razmislite o tome šta objavljujete.

Nikad se ne zna šta će neko proslediti. Ako budete ljubazni prema drugima na mreži, to će vam pomoći da budete bezbedni. Ne delite ništa što bi nekoga moglo povrediti ili osramotiti.

Pročitajte još: "KAKO JE ZNAO GDE ŽIVIM": Devojka popričala sa čovekom u liftu, a nekoliko dana kasnije USLEDIO JE ŠOK! (FOTO)

Razmislite o tome ko vidi ono što objavljujete na mreži. Potpuni stranci? Prijatelji? Prijatelji prijatelja? Podešavanja privatnosti vam omogućavaju da kontrolišete ko šta vidi.

2. Čuvajte svoju lozinku u tajnosti od drugih.

Čak i oni koji izgledaju kao prijatelji mogu da odaju vašu lozinku ili da je koriste da vas hakuju i dobiju vaše lične podatke. U slučaju dece, roditelji bi obavezno trebali da imaju lozinku deteta.

Foto: Piksabej

3. Prijavite maltretiranje putem interneta provajderima usluga.

Ovaj oblik maltretiranja postao je toliko uobičajen da telefonske usluge i drugi provajderi usluga takođe imaju planove za suočavanje sa zlostavljanjem. Zamolite roditelje da pozovu vaše pružaoce usluga da prijave maltretiranje na mreži ili telefonom kako bi mogli da preduzmu mere da blokiraju tu osobu da nastavi da vas kontaktira. Možda ćete morati da dostavite podatke o telefonu ili e-pošti dobavljaču usluga.

4. Blokirajte nasilnika.

Stavite tačku na sposobnost nasilnika da vas uznemirava na mreži tako što ćete im blokirati komunikaciju sa vama. Preduzmite sledeće korake da biste se zaštitili:

  • Blokirajte nasilnika u trenutnim porukama i imejlu.
  • Poništite prijateljstvo i blokirajte osobu na svojim nalozima na društvenim mrežama i koristite podešavanja privatnosti na mreži kako biste bili sigurni da ta osoba ne može ponovo da vas kontaktira.
  • Blokirajte telefonski broj osobe.

5. Razgovarajte sa odraslom osobom kojoj verujete o svim porukama koje dobijete ili stvarima koje vidite na mreži zbog kojih ste tužni ili uplašeni.

Držite roditelje u toku. Recite im šta radite na mreži i sa kim to radite. Slušajte šta imaju da kažu o tome šta je u redu, a šta nije. Oni brinu o vama i žele da budete sigurni.

Tražite pomoć

1. Razgovarajte sa školskim administratorima.

Pošto je maltretiranje tako uobičajeno, svaka škola ima politiku za efikasno i delotvorno rešavanje. Razgovarajte sa direktorom škole ili školskim savetnikom o situaciji kako bi prestala što je pre moguće. Biće preduzeti koraci da se nasilnik kazni ili da se uspostavi medijacija za rešavanje problema.

Znajte da druga deca u vašoj školi imaju isti problem, a pravila i protokoli postoje sa dobrim razlogom.

Ako ste roditelj, dogovorite sastanak sa školskim administratorom umesto da sami pokušavate da rešite situaciju.

2. Pozovite lokalnu policiju.

Određeni oblici maltretiranja mogu biti prilično opasni, a neki se čak klasifikuju kao zločini. Ako maltretiranje koje doživljavate uključuje jedan od ovih elemenata, pozovite lokalnu policijsku upravu.

  • Fizičko nasilje. Maltretiranje može dovesti do stvarne fizičke povrede. Ako ste zabrinuti da je vaše zdravlje ili život u opasnosti, pozovite policiju.
  • Uhođenje i upotreba zastrašivanja. Ako neko narušava vaš lični prostor i zastrašuje vas, to je zločin.
  • Pretnje smrću ili pretnje nasiljem.
  • Deljenje potencijalno ponižavajućih fotografija ili video snimaka bez vašeg pristanka, uključujući seksualno eksplicitne fotografije ili video snimke.
  • Radnje ili pretnje u vezi sa mržnjom.

Savet: Ako ste dete koje doživljava ovu vrstu maltretiranja u školi, pokušajte prvo da zamolite odraslu osobu (kao što je nastavnik, administrator...) za pomoć. Ako se maltretiranje dešava van škole, možda ćete morati direktno da pozovete policiju ili zamolite odraslu osobu da je pozove.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas