Oglas
· · Komentari: 0
PAPAGAJI

Šta mu je, sve ima? Ptičice mogu da budu nervozne, ali i da dobiju papagajsku bolest

Šarene, vesele ptičice su radost u svakom domu, ali za razliku od pasa vlasnici kod njih teže primećuju kada se ne osećaju dobro

Depositphotos_119685068_s-2019.jpg
Foto: Depozitfoto
Oglas

Najčešći poremećaji u ponašanju kod ptica javljaju se kod papagaja, a ukoliko dobiju "papagajsku bolest" mogu da zaraze i vlasnike koji udišu prašinu iz kaveza. 

Pročitajte još: Sprečite MAČKU da zubima uništava nameštaj uz pomoć JEFTINE plastike za cveće

Papagaji mogu da boluju od neuroze, a najčešći razlog je potreba da izađu iz kaveza koji ih sputava. Papagaji su društvena bića i ukoliko ih vlasnici zanemaruju mogu da pate od usamljenosti. Veliki broj igračaka i prečki, kao i raznolika hrana ne mogu da zamene fizički kontakt i pažnju koja je papgaju potrebna.

Papagaji boluju od neurote, jer su društveni.

Svako čudno ponašanje pernatog ljubimca je znak za uzbunu, jer pored depresije papagaj može i da oboli. Ukoliko odbija da izađe iz kaveza, a ne želi hranu i ima dijareju - papagaj se, definitivno, razboleo.

Psitakozu kod papagaja izaziva bakterija.

Prepoznatljiva bolest je psitakoza koju izaziva karakteristična bakterija, a najčešće se javlja kod papagaja. Karakteristično za psitakozu je da zaražene ptice mogu biti bolesne, ali i bez simptoma. Bolesne se prepoznaju po tome što imaju slab apetit, sekreciju iz nosa, dijareju ili otežano disanje. Bakterija se može naći u ptičjem respiratornom sekretu, kao i u drugim izlučevinama.

Pročitajte još: Pas vam je omiljena životinja? Evo šta to znači

Čovek može da se zarazi udisanjem prašine u kojoj se nalazi sasušeni sekret obolelih ptica ili ptičjim ugrizom. Ukoliko se razvije bolest, simptomi obično počinju da se ispoljavaju petog dana do dve nedelje od kontakta sa obolelom pticom.

- Najčešće se javlja povišena temperatura, groznica, glavobolja, bolovi u mišićima, otežano disanje i suv kašalj, što na kraju dovodi i do upale pluća - kaže infektolog dr Miloš Korać.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas