· · Komentari: 0
BOLEST

Psi vrlo lako mogu da prenesu zarazu na vlasnika, jer možda imaju ZOONOZU

Ukoliko smo pažljivi i puni ljubavi prema kućnim ljubimcima, oni nam to višestruko vraćaju.

Depositphotos_320886706_s-2019.jpg
Foto: Depozitfoto

 U zavisnosti od vrste i sposobnosti koje poseduju, umiljavaju se na najrazličitije načine. NJuškaju se sa vlasnikom, uskaču mu u krevet, puze uz noge... Traže bliskost svake vrste. A da li mogu da nam, osim ljubavi i pažnje, prenesu i neke zarazne bolesti, poznate kao zoonoze?

Zoonoze su infekcije i oboljenja životinja čiji se uzročnici u prirodnim uslovima mogu preneti na čoveka.

Potvrđujući da kućni ljubimci mogu da budu izvor zaraze, infektolog profesor dr Miloš Korać, iz Klinike za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije, kaže:

Pročitajte još: Ako pas spusti šapu na vas ili se nasloni, to ima SKRIVENO ZNAČENJE: Pročitajte šta vam ljubimac poručuje

- Pre svega, da se ne bi dogodilo da vam prenesu neku zarazu, morate da se pridržavate odgovarajućih mera higijene - kaže Korać.

Higijena je najvažnija
Higijena je najvažnija

To znači da pse redovno treba voditi kod veterinara, a pogotovo ako primetite određene simptome i znakove bolesti. Istovremeno, treba i vlasnik da se javi svom lekaru ili infektologu.

Kako to u praksi izgleda?

- Za pse je karakteristična kampilobakterioza koju izaziva bakterija kampilobakter - ističe Korać.


Zaraženi psi ne moraju da pokazuju znakove bolesti, ali mogu da imaju dijareju i blago povišenu temperaturu.

Prenosi se zagađenom hranom, mesom, mlekom i jajima, ali i vodom kao i stolicom zaraženih životinja. Zaraženi psi ne moraju da pokazuju znakove bolesti, ali mogu da imaju dijareju i blago povišenu temperaturu. Od dva do pet dana od infekcije, kod osobe bliske životinji mogu da se jave simptomi u vidu proliva, grčeva u trbuhu i povišene temperature.

Kampilobakter, zapravo, može da izazove ozbiljne infekcije opasne po život kod odojčadi, starijih, kao i osoba oslabljenog imunološkog sistema.

Besnilo?
Ukoliko je pas zaražen pokazuje nagle promene u ponašanju i progresivnu paralizu. Na čoveka se može preneti ukoliko je u kontaktu sa obolelom životinjom, pa dođe do povrede u vidu ujeda ili ogrebotine. Bolest počinje posle dužeg inkubacionog perioda, koji može da traje od 20 dana do tri meseca. Stoga uredna vakcinacija pasa i jeste jedina prevencija besnila.

Postoje li još neke karakteristične bolesti koje prenose psi?

- Treba obratiti pažnju i na pseću pantljičaru koju izaziva parazit, a prenose ga zaražene buve - ističe Korać.

Psi prenose i pantljičaru, kao i pseće gliste

Kod pasa je infekcija uglavnom asimptomatska, mada retko može da izazove blage gastrointestinalne smetnje. Ako se infekcija i pojavi, uglavnom je karakteristična za malu decu, kod koje se javlja svrab u analnoj regiji, zbog čega se češu. Osim pantljičare, kod pasa se javlja i pseća glista, koja kod štenadi izaziva proliv sa primesama krvi, ali i anemiju.

Ehinokokoza
Psi retko imaju simptome bolesti, ali ako su zaraženi velikim brojem parazita mogu da imaju dijareju. Čovek može da se inficira unošenjem jajeta parazita iz pljuvačke i sa jezika obolelog psa. Kada dospe u ljudski organizam odlazi u unutrašnje organe, jetru, pluća, kosti, mozak.

Pročitajte još: Savet veterinara: Evo kako da odaberete psa za sebe

Sa psećom glistom osoba može slučajno da se zarazi preko kože, ukoliko je bila u dodiru sa zagađenom zemljom ili peskom u kojima se nalaze larve ovog crva. U takvim okolnostima larva ulazi u kožu, izaziva svrab i pojavu crvenkaste crte koja odgovara putu koji je larva prešla kroz kožu.

Simptomi obično traju od četiri do šest nedelja i spontano prestaju.

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.