· · Komentari: 0
ISHRANA

Trpeza za zdrava pluća: Vitamini, riba i ČAJ od jednog drveta

U sezoni respiratornih infekcija osim na jačanje imuniteta, pažnju bi trebalo obratiti i na očuvanje zdravlja pluća.Trpeza za zdravija pluća

1607434222_Depositphotos_172590554_xl-2015.jpg
Foto: Depozitfoto

U tome osim svežeg vazduha najviše može da pomogne trpeza. Namirnice koje prijaju zdravlju disajnih organa su kukuruz šećerac, sve vrste luka, tunjevina, losos, bakalar, jagnjetina, žitarice, đumbir, pomorandže, kopriva, čaj od borovih iglica.

Pročitajte još: Naučnici objasnili zašto NE TREBA da budete OPSEDNUTI TEŽINOM

Predlog jelovnika
Doručak: čaj od đumbira, bareno jaje i integralni hlebRučak: punjene tikvice sa junećim mesomVečera: ovsene pahuljice sa suvim grožđem, orasima, medom, jogurtom

Kukuruz šećerac sadrži beta kriptoksantin, za koji se tvrdi da štiti pluća od karcinoma, jer predstavlja snažan antioksidans.

Luk, riba i kukuruz!

Jedinjenja sa antikancerogenim dejstvom sadrže i sve vrste luka. Luk pomaže u sprečavanju mnogih bolesti, a među njima su i infekcije. Postoje indicije da kod osoba koje već imaju karcinom sprečava rast novih ćelija.

Losos, tunjevina, bakalar, jagnjetina i žitarice obiluju moćnim selenom, koji je takođe snažan antioksidans.

Pročitajte još: Kako se osloboditi zavisnosti od ŠEĆERA?

Primer jelovnika
Doručak: kukuruz šećerac sa pavlakom i slaninomRučak: losos sa barenim krompirom i kupus salatomVečera: sok od dve pomorandže i sardina sa crnim lukom

Pri izbacivanju toksina iz pluća odličan saveznik je i đumbir. Poželjno je piti čaj od korena ove biljke, jer olakšava disanje.

Jedite vitamine!

I pomorandže su zdrave za pluća jer su bogat izvor vitamina, a sadrže i već pomenuti kriptoksantin. Kopriva je odlična za čišćenje organizma. Ova zeljasta biljka puna je gvožđa, a takođe i veoma korisno sredstvo za detoksikaciju pluća i borbu protiv infekcija.

Pročitajte još: VEČITA DILEMA: Šta je gore za liniju SLATKIŠI ili SLANIŠI?

Preporučuje se i čaj od borovih iglica, koji najčešće služi za ispiranje grla i usta, ali nije zanemarljiv njegov učinak ni u borbi protiv ozbiljnih bolesti pluća.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.