· · Коментари: 0
ИСХРАНА

Трпеза за здрава плућа: Витамини, риба и ЧАЈ од једног дрвета

У сезони респираторних инфекција осим на јачање имунитета, пажњу би требало обратити и на очување здравља плућа.Трпеза за здравија плућа

1607434222_Depositphotos_172590554_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото

У томе осим свежег ваздуха највише може да помогне трпеза. Намирнице које пријају здрављу дисајних органа су кукуруз шећерац, све врсте лука, туњевина, лосос, бакалар, јагњетина, житарице, ђумбир, поморанџе, коприва, чај од борових иглица.

Прочитајте још: Научници објаснили зашто НЕ ТРЕБА да будете ОПСЕДНУТИ ТЕЖИНОМ

Предлог јеловника
Доручак: чај од ђумбира, барено јаје и интегрални хлебРучак: пуњене тиквице са јунећим месомВечера: овсене пахуљице са сувим грожђем, орасима, медом, јогуртом

Кукуруз шећерац садржи бета криптоксантин, за који се тврди да штити плућа од карцинома, јер представља снажан антиоксиданс.

Лук, риба и кукуруз!

Једињења са антиканцерогеним дејством садрже и све врсте лука. Лук помаже у спречавању многих болести, а међу њима су и инфекције. Постоје индиције да код особа које већ имају карцином спречава раст нових ћелија.

Лосос, туњевина, бакалар, јагњетина и житарице обилују моћним селеном, који је такође снажан антиоксиданс.

Прочитајте још: Како се ослободити зависности од ШЕЋЕРА?

Пример јеловника
Доручак: кукуруз шећерац са павлаком и сланиномРучак: лосос са бареним кромпиром и купус салатомВечера: сок од две поморанџе и сардина са црним луком

При избацивању токсина из плућа одличан савезник је и ђумбир. Пожељно је пити чај од корена ове биљке, јер олакшава дисање.

Једите витамине!

И поморанџе су здраве за плућа јер су богат извор витамина, а садрже и већ поменути криптоксантин. Коприва је одлична за чишћење организма. Ова зељаста биљка пуна је гвожђа, а такође и веома корисно средство за детоксикацију плућа и борбу против инфекција.

Прочитајте још: ВЕЧИТА ДИЛЕМА: Шта је горе за линију СЛАТКИШИ или СЛАНИШИ?

Препоручује се и чај од борових иглица, који најчешће служи за испирање грла и уста, али није занемарљив његов учинак ни у борби против озбиљних болести плућа.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.