Oglas
· · Komentari: 0
UKUSNO

Uzmite CRNI LUK i napravite jedan ručak za dva dana: Ko god je jeo ovo jelo, ostao je BEZ TEKSTA (RECEPT)

Predstavljamo vam turski specijalitet koji ćete obožavati.

1623838430_onions-6031410_1920.jpg
foto: Piksabej
Oglas

Ovo jelo ćete spremiti sa zadovoljstvom jer ćete moći da ga jedete dva dana. Narednog dana je dovoljno samo da ga zagrejete u rerni, a ukus će ostati fenomenalan.

Iako je za naziv ovog jela "sogan dolma" malo ko čuo, recept i njegova priprema biće vam i te kako poznati, ako ste makar jednom u životu pravili punjene paprike.

Pročitajte još: Mrzi vas da kuvate? Punjene KROMPIRE mogu da spreme i deca! (RECEPT)

Sogan dolma na turskom znači punjeni luk. Dolma je inače naziv koji se koristi za bilo koje punjeno povrće - tikvice, paradajz, paprike, luk.

Ovo jelo pripremom i izgledom podseća na punjene paprike, ali mu crni luk daje posebnu aromu, a začini ukus orijenta. 

Sogan dolma, odnosno punjeni luk, prvo je postao popularan u Bosni, pa je potom došao kod nas.

Sastojci:

500 grama junećeg ili pilećeg mlevenog mesa
150 grama pirinča
10 većih glavica crnog luka
začini po želji: slatka paprika, tucana paprika, so, biber, suvi biljni začini
2 dl pasiranog paradajza
4-5 kašika ulja
1 puna kašika brašna

Pročitajte još: PUNJENE PAPRIKE kakve do sada niste probali! (VIDEO)

Priprema:

Luk očistite i stavite da se kuva u ključaloj vodi oko 10 minuta. Nakon tog vremena izvadite luk i prebacite ga u hladnu vodu da se ohladi.

Od ohlaćenog luka polako odvajate unutrašlje slojeve.

Izvađenu sredinu luka iseckajte i dinstajte na ulju, pa dodajte mleveno meso, začine i pirinač, i dinstajte oko 15 minuta, dok se ne sjedini lepo, potom ostavite smesu da se ohladi.

Pročitajte još: Božanstveni punjeni modri patlidžan, a mogu i tikvice! (RECEPT)

U spoljašnji sloj luka sipajte pripemljenu smesu i slažite napunjen luk u šerpu, jedan do drugog. Nalijte vodu, stavite poklopac i pustite da se kuva na jačoj temperaturi dok voda ne ispari.

Kada tečnost ispari ponovo sipajte malo vode i sok od paradajza, smanjite temperaturu i ostavite da se krčka oko 10 minuta.

Šerpu prekrijte folijom i stavite u predhodno zagrejanu rernu da se zapeče oko 15 minuta na 200 stepeni.

Idealan prilog uz sogan dolmu je pavlaka i pire od krompira.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas