Oglas
· · Komentari: 0
SRBIJA

Draga i Aleksandar Obrenović slikali su se sa svojim UBICAMA godinu pre smrti, a fotografija se i danas može videti (FOTO)

Apis gledao u jednu tačku

1594892603_meniii.jpg
Foto: A. M.
Oglas

U noći između 28. i 29.maja 1903. godine mladi oficiri su, oslanjajući se na neke starije političare, krenuli na kralja i kraljicu Srbije. Posle Majskog prevrata u kojem su zverski ubijeni kralj i kraljica u Srbiji su na vlast došli Karađorđevići.

Pročitajte još: Kralj Milutin je podigao 40 zadužbina, a jedna je U SRCU JERUSALIMA: Za praznik Svetog Save liturgija je na SRPSKOM

U jesen 1902. godine poslednji kralj dinastije Obrenović pozvao je svoje oficire da naprave zajedničku fotogafiju. Godinu dana kasnije ugašena je loza Obrenovića.

Obrenovići su pozvali oficire, buduće ubice, da naprave zajedničku fotografiju.

Famozna fotografija žrtava i ubica Foto: A.M.

Crno bela fotografija se danas čuva u Muzeju knjiga i putoavnja, a na grupnoj slici u sredini sede kralj Aleksandar i do njega kraljica Draga Mašin. Snimljena je šest meseci pre kobnog Majskog prevrata. Na slici se posebno izdvaja Dragutin Dimitrijević Apis.

Apis je drugi s desna
Apis se izdvaja, svi gledaju u kralja, a on u kameru!

Dok su svi na fotografiji skoncentrisani oko Obrenovića, Apis stoji sa strane, sa rukama u džepovima i gleda pravo u kameru.

Pročitajte još: "Majstor i umjetnik svemu bio je neki monah, rodom Srbin, po imenu Lazar": Sat u KREMLJU napravio je HILANDARAC

Meni na srpskom

U Muzeju se nalazi i meni za ručak na srpskom iz 17. juna 1902. godine na kojem se vidi šta se jelo na dvoru Obrenovića.

Cenili su francusku kuhinju.

Pored je još stariji meni iz februara na francuskom iz kojeg je jasno da su Obrenovići naročito cenili francusku kuhinju, jer su jela "presecali" sorbeom i uz pečenje voleli sosove poput bernadeza.

Dvor nije zaostajao za evropskim.

- Jasno je da su bili pravi sladokusci i da dvor nije zaostajao za evropskim iz tog vremena - kaže Viktor Lazić, osnivač Adligata.

Pačije pečenje u sosu Foto: Piksabej

Na meniju su bili:

  • Supa od graška
  • Rajnski laks sa majonezom
  • Teleći but garniran
  • Šofra od guščije džigerice
  • Guščije i plovčije pečenje
  • Šarlot napoliten
  • Sladoled od lešnika
  • Voće

Pored menija se nalazi garderobni orman kraljice Natalije, sa jedne, i štap kralja Milana, sa druge strane. Po štapu se vidi da je kralj Milan bio prosečne visine. Takođe, posetioci muzeja mogu videti i njihove fotografije u staroj srpskoj nošnji.

Pročitajte još: Kim Džong Unov deda je bio POČASNI građanin Beograda, a evo šta je OSTAVIO u srpskoj prestonici (FOTO)

Na radnom stolu se nalazi knjiga u kojoj je svojeručno napisao napomenu knez Mihailo iz čega se zaključuje da je znao da čita i piše sa pet godina. NJegov otac, knjaz Miloš bio je nepismen, ali je cenio pismene ljude.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUK

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas