Oglas
· · Komentari: 0

Stručnjaci otkrivaju gde treba da sedite u BIOSKOPU: Sa ove tačke dobićete najbolji VIZUELNI I ZVUČNI EFEKAT

Uz rastuće cene karata za bioskop, važno je da za svoj novac izvučete maksimum i pružite sebi najbolje moguće iskustvo

1651597239_girls-g96eba8d7e_640.jpg
Foto: Piksabej
Oglas

Dok neki bioskopi nude dodatne pogodnosti za dodatni novac – kao što su veća sedišta, veći držači za čaše, itd, postoje neke pogodnosti koje su besplatne, ali važno je da znate unapred pre nego što kupite kartu.

Pročitajte još: Ona je najstarija žena u Srbiji: Ima 114 godina i preko 100 praunučadi (VIDEO)

Nudimo vam nekoliko saveta o tome gde je najbolje mesto za sedenje - savršena fokusna tačka koja maksimizira vaše vizuelno i zvučno iskustvo. 

Za standardnu bioskopsku salu sa izlaznim redovima sa strane, najbolje mesto je što bliže sredini. „Uvek sam osećao da je očigledno najbolje mesto za sedenje u bioskopu u centru sobe, u sredini sa ekranom. Na ovaj način vaše oči su centralizovanije i ne naprežu se da uhvatite stvari na levoj ili desnoj strani slike na ekranu“, kaže Džo Muto, glavni projektant za Najthavk Sinemas. Takođe ne želite da imate preveliki vertikalni ugao gledanja, tako da morate da gledate previše gore ili dole da biste videli ceo ekran. To je veliki deo onoga što sedenje u prvom redu čini tako neprijatnim za većinu ljudi.

Centralno pozicioniranje je takođe dobro za zvuk. „Imate najbolje mesto za suraund zvuk, a vaše uši hvataju pun efekat svih zvučnika u prostoriji koji rade zajedno“, kaže Muto. Sedenje preblizu jednoj strani nije tolika mana kao što je nekada to bio slučaj, barem iz zvučne perspektive. Audio kompanije kao što je THKS sada pokušavaju da podese performanse i aranžman zvučnika kako bi pružile konzistentniji zvuk svima u prostoriji. Ipak, morate da verujete svojim ušima i slušate stvari kao što su zvučne refleksije, u kojima zvuk ođekuje od površina koje su statične u prostoriji, što može učiniti da dijalog zvuči mutno ili teško razumljivo.

Međutim vaše iskustvo u bioskopu zavisi od mnogo faktora, ne samo od sedišta. „Često bioskopi neće redovno ažurirati svoje lampe za projektore, što dovodi do značajnog zatamnjenja osvetljenosti slike tokom vremena“, kaže Muto. „To apsolutno može uticati na iskustvo gledanja. Održavanje lampi projektora u skladu sa specifikacijama, posebno u veoma velikoj sali, je ključno. U ovakvom slučaju, nećete dobiti najbolje iskustvo bez obzira na to gde sedite i jedete kokice".

Međutim, kada faktorišete IMAKS, varijable nisu potpuno iste. „Imamo patentirani dizajn za geometriju našeg pozorišta“, objašnjava Brajan Bonik, glavni tehnički direktor za IMAKS. „Počinjemo sa ekranom koji ide od zida do zida, poda do plafona, za razliku od toga da – u većini bioskopa – imamo okvir oko njega. Drugi korak je da je paluba za sedenje u stilu stadiona i da je mnogo bliže ekranu. Dakle, vaše vidno polje postaje mnogo veće, sa bilo kog mesta u pozorištu.” Sedenje u prvom redu u odnosu na zadnji red u tradicionalnom pozorištu znači da je vaš geometrijski odnos prema ekranu potpuno drugačiji. Bonnick opisuje IMAKS sistem kao „čvršći“, sa manje varijacija od sedišta do sedišta.

Moderna tehnologija radi na tome da omogući svakom gledaocu u bioskopu identično iskustvo nevezano za to gde je njegovo mesto. Da li je to proširenje bioskopskog platna, plibližavanje sedišta ili korišćenje lasera da bi se utvrdilo da zvuk putuje od zvučnika do korisnika ravnomerno, kompanije svakodnevno izlaze sa novitetima kako bi poboljšale iskustvo svojih gledalaca.

BIlo kako bilo, dok se bioskopi potpuno ne modernizuju, poslušaćemo tradicionalne savete da sedimo što bliže sredini za najbolji mogući zvučni i vizuelni efekat. 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas