· · Komentari: 0
TRADICIJA

NEVEROVATAN RAZLOG: Da li znate zašto mlade na venčanju nose veo preko lica?

Pored bele venčanice, mlade uglavnom na venčanju nose i veo preko lica

1652951221_mlada-1.jpg
Foto: Profimedia

Običaj da devojka koja se udaje na dan svog venčanja pokrije lice vekovima je stariji od običaja nošenja venčanica. I zapravo, najveći deo istorije, veo uopšte nije bio ni beo ni providan.

Pročitajte još: Da li ste se nekad zapitali zašto su PROZORI NA AVIONU OKRUGLI? Postoji VAŽAN RAZLOG

Većina entologa i antropologa slaže se da poreklo mladinog vela treba tražiti u antičkim vremenima kada su devojke na taj način krile lice kako bi se zaštitile od zlih duhova, piše portal Listverse.

Grkinje i Rimljanke iz prošlosti nosile su crvene i žute velove koje su simbolizovale vatru kako bi uplašile i od sebe oterale zle duhove i demone. Rimljani su išli toliko daleko da su mlade u jednom periodu istorije bile potpuno prekrivene crvenim velom tokom cele svadbe.

Foto: Pexels

Postojao je i još jedan, mnogo praktičniji, ali podjednako jeziv razlog tradicije nošenja dugih velova. Naime, on je bio izrađen po porudžbini, tačno prema visini i ostalim merama buduće mlade i nakon večnanja je pažljivo čuvan i, kada dođe vreme, korišćen kao pogrebni pokrov nakon što bi žena preminula.

U Evropi, ugovoreni brakovi bili su normalni, a ima onih koji tvrde da su devojke nosile veo kako bi sprečile budućeg muža da im vidi lice sve do kraja ceremonije venčanja. Teorijski, ako im se ne bi svidelo ono što vide jednom kada mlada skine veo, već je bilo kasno za predomišljanje.

Pročitajte još: U san vam često dolazi JEDNA ISTA OSOBA? Postoji ČETIRI RAZLOGA zašto vam se to događa

Daleki odjek ovog običaja vidi se danas u jevrejskoj tradiciji u kojoj mlade nose veo kako bi se svima pokazalo da mladoženja ne ženi devojku samo zbog njenog fizičkog izgleda već duhovnih vrednosti.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.