Oglas
· · Komentari: 0

Novogodišnji PRAVOPIS: Sve nedoumice na jednom mestu

Ukoliko se dvoumite oko novogodišnjeg pravopisa na pravnom ste mestu

1703496421_e9f5cb693a56b838e72729796ac5618a9d7dcde3.jpg
Foto: Shutterstok
Oglas

Novogodišnja euuforija je danas na vrhuncu, pa ukoliko još uvek imete neku gramatičku nedoumicu, pogledajte sve pravila koja treba da znate.

Što se tiče same čestitke, to je lako, Prvo slovo se obavezno piše veliko, a drugo malo:

Srećna Nova godina! Lepo se provedite za Novu godinu!

Ako želite da ubacite i pridev "nov", pravilo je sledeće:

Srećna nova 2023. godina!

Dakla pridev "nov" se piše malim slovom.

Od roditelja, baka, deka dobijali smo novogodišnje paketiće. Sada kupujemo novogodišnje ukrase i kitimo novogodišnju jelku. Pridev „novogodišnji” piše se malim slovom.

Međutim, u sintagmi koja označava zvanični događaj, ovaj pridev se piše velikim slovom: Na Beogradskom sajmu počeo je Novogodišnji vašar.

Imena iz umetničkih dela, simbolička imena pišu se velikim slovom: 

Ispod jelke će Deda Mraz ostaviti poklone.

Za vreme zimskog raspusta gledaćemo crtane filmove o Božić Bati, Ružnom Pačetu, i pravićemo Sneška Belića.

Dakle, kod ovih imena i drugo slovo se obavezno piše veliko.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas