Oglas
· · Komentari: 0
PRAVOSLAVLJE

Prepodobni Marko Aretuski: Evo protiv čega se borio

Srpska pravoslavna crkva slavi ga 29. marta po crkvenom, a 11. aprila po gregorijanskom kalendaru.

1649584690_marko-arteuski.jpg
Foto: Wikipedia
Oglas

O Markovom stradanju su pisali sv. Grigorije Bogoslov i blaženi Teodorit. Prema njihovim izveštajima, Marko je, u vreme cara Konstantina, razorio neki „neznabožački“ hram i mnoge sledbenike iz Aretusije preveo u hrišćanstvo.

Pročitajte još: GLUVA NEDELJA: Evo šta nikako ne smete da radite na današnji dan

Međutim, kada je car Julijan stupio na presto, odustao je od hrišćanske vere, kao i neki njegovi sledbenici. Oni su zahtevali da im Marko nadoknadi štetu koju je pričinio rušenjem hrama, ali je on to odbio. Iako je bio sasvim star čovek, bacili su ga na muke; šibali su ga i ponižavali, sekli uši i mazali ga medom kako bi ga insekti ujedali. U nameri da ipak pobede starca koji je, prema predanju, bez jauka podnosio sve muke, njegovi mučitelji su tražili simboličnu sumu koju je on mogao da priušti.

Borio se protiv prinošenja žrtava idolima

Ipak, Marko nije želeo ni na to da pristane. To je izazvalo njihovo divljenje, pa su toliko spustili sumu, da je šteta procenjena u bescenje. Međutim, i pored toga, Marko nije popustio i prema predanju, zadivljeni građani su ga pustili na slobodu, pa su se čak poveli za njegovim primerom i ponovo prihvatili hrišćanstvo.

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas