Oglas
· · Komentari: 0

ZAŠTO TREBA DA SE PRIČESTITE NA VASKRS: Kako se vernici pripremaju za ovu svetu tajnu

Pravila za pričešće na Vaskrs i druge velike praznike odnose se na post i molitvu

1681393881_shutterstock_732522244-pricest.jpg
Photo: Shutterstock
Oglas

Pričešće je jedna od svetih hrišćanskih tajni, a obavlja se na svetoj liturgiji. Najvažnijim momentom tokom ove službe u crkvi se smatra osvećenje hleba i vina koje vrši sveštenik. Ovim se, prema verovanju, oni pretvaraju u telo i krv Isusa Hrista.

Primanje pričešća je način da se vernici sjedine sa Hristom, a mogu mu pristupiti svi koji se za pričest pripreme. Priprema su post i molitva koji čiste dušu, a pre primanja pričesti sveštenik ispovedi vernike.  U svakoj parohiji se uredi kad je ispovest - da li posle večernje službe prethodnog dana ili pre same liturgije istog dana.

U stara vremena, bio je običaj da se vernici pričešćuju svake nedelje, a danas se smatra da je važno pričestiti se najmanje četiri puta godišnje. Uz Božić i Vaskrs, pričest se prima i posle  Gospojinskog i Apostolskog posta.

Vernici primaju pričest i na Krstovdan i Usekovanje, a ko želi može da se pričesti i svake nedelje na liturgiji. 

Posebno pitanje odnosi se na žene u menstrualnom ciklusu, a merodavnim se smatra mišljenje patrijarha Pavla. On je pisao da tada žena može da ide u crkvu, kao i da celiva ikone, ali da ne bi trebalo da se pričešćuje. 

Sve eventualne nedoumice, kao i pitanja razrešenja od posta, vernici treba da provere sa svojim sveštenikom.

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas