Oglas
· · Komentari: 0

KADA PADA VASKRS 2024. GODINE? Običaji za najveći PRAZNIK su Srbima dobro poznati, dok se datum uvek menja

Vaskrs je jedan od dva najvažnija hrišćanska praznika koji okuplja porodicu i prijatelje, pružajući im priliku da zajedno provedu dragocene trenutke

1708177558_Ftoo-Shutterstock-Uskrs.jpg
Foto: Shutterstok
Oglas

Ovaj praznik je poznat po tome što izaziva veliku radost i uzbuđenje, slično onome što prate Nova godina i Božić, i prati ga niz tradicionalnih običaja.

Običaji za Vaskrs 

Vaskrs je pokretni praznik, koji se može slaviti najranije 4. aprila, a najkasnije 8. maja, prema gregorijanskom kalendaru.

Proslava Vaskrsa traje tri dana, tokom kojih se vernici pozdravljaju sa "Hristos voskrese" i odgovaraju "Vaistinu voskrese", sve do Spasovdana, koji pada četrdeset dana posle Vaskrsa. Veliki petak, Velika subota i Vaskrs su najvažniji dani u crkvenom kalendaru.

Tradicionalni vaskršnji ručak održava se ujutro, umesto uobičajenog doručka, u krugu porodice, gde se članovi porodice pozdravljaju vaskršnjim pozdravom i razmenjuju poljupce.

Domaćin paljenjem sveće i kadenjem tamjanom blagosilja prisutne, a zatim svi zajedno izgovaraju molitvu "Oče naš".

Nakon molitve, porodica zajedno seda za bogato dekorisanu trpezu, na kojoj se nalazi činija sa obojenim jajima. Domaćin prvi bira jaje, nakon čega svi ostali članovi porodice uzimaju svoje jaje i započinje igra tucanja jajima, uz izgovaranje vaskršnjih pozdrava.

Nakon ručka, nekada je bio običaj da se porodica svečano obuče i prošeta gradom, posetivši kafić ili restoran, što danas ostaje kao draga uspomena.

Datum Vaskrsa

U 2024. godini, Pravoslavni Vaskrs se slavi 5. maja, dok je datum Katoličkog Uskrsa 31. mart.

(Alo)

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas