Oglas
· · Komentari: 0

Sprečite problem NADUTOSTI u stomaku uz JEDNOSTAVAN SAVET GASTROENTEROLOGA

Nadutost i gasovi mogu biti i te kako neprijatni.

1640026881_woman-gc1aa7bcf8_1280.jpg
Foto: Piksabej
Oglas

Sve je veći broj pacijenata koji se žale na nadutost stomaka i gasove. Ove tegobe su vezane za povećano prisustvo gasova u stomaku. Doc. dr Dušan Popović, načelnik Odeljenja urgentne gastroenterologije  i hepatologije Univerzitetskog kliničkog centra Srbije odgovara na pitanje kako se otkriva uzrok nadutosti i da li je ovaj problem bezazlen.

Navešću vam primer iz prakse - pacijentkinja stara 37 godina, poslednjih 6 meseci ima tegobe u vidu nadutosti trbuha i pojačanog puštanja gasova, što se intenziviralo unazad mesec dana, od kada ima svakodnevne tegobe. Nadutost je intenzivnija tokom popodneva, povremeno mora da „olabavi kaiš ili otkopča dugme“, kako bi osetila olakšanje. Prisutne tegobe znatno utiču na njen kvalitet života. Od drugih tegoba ima povremeno „vraćanje kiseline“. Stolice su redovne, u par navrata je imala kašastu stolicu, bez primesa krvi. Nije gubila na težini i nema drugih bolesti.  
U porodici nije bilo zloćudnih tumora organa za varenje. Pušač je, izuzetno retko konzumira alkohol. Neredovno se hrani (1-2 obroka dnevno, najčešće brza hrana, često jede u žurbi), nedovoljno je fizički aktivna, jer nema dovoljno vremena i pod konstantnim je stresom zbog obaveza na poslu i kući. Kompletan fizikalni pregled je uredan. Tražene laboratorijske analize (krvna slika, dopunske laboratorijske analize, analiza stolice, test na Helicobacter pylori) su uredne.

Foto: Doc. dr Dušan Popović

Postoji više razloga koji mogu objasniti nastanak tegoba kao što su nadutost i gasovi. To su u ovom konkretnom slučaju način ishrane (neredovna i nekvalitetna), nedovoljna fizička aktivnost i pušenje. Ne sme se zaboraviti ni stres koji je svakako važna komponenta nastanka funkcionalnih tegoba. Nakon uzimanja podataka o tegobama koje pacijenti imaju, neophodan je detaljan pregled, kao i selektivno sprovođenje određenih dopunskih dijagnostičkih metoda kako bi se isključili postojanje ozbiljnih, organskih oboljenja (tumori, zapaljenje, malapsopcija i sl.). 
S obzirom da je prikazana pacijentkinja nema prisutnih tzv. alarmnih simptoma, da u porodici nije bilo tumora organa za varenje, da su kompletan fizikalni pregled i tražene analize normalne, nije bilo potrebno dalje ispitivanje. 

Foto: Promo

Savetovao sam izmenu načina ishrane i Flobian® kapsule jedna dnevno, narednih 30 dana. Aktivan sastojak preparata Flobian® otkriven je i patentiran u Švedskoj, a na našem tržištu se nalazi već 12 godina.  Pomaže da se spreči nastanak gasa u crevima i smanjuje osećaj nadutosti. Za njega sam se odlučio, jer je prirodan i bezbedan preparat sa kojim imam višegodišnje pozitivno iskustvo. Na kontrolnom pregledu nakon 30 dana, pacijentkinja se oseća dosta bolje, retko ima osećaj nadutosti, dok druge tegobe negira.  Na primenjenu terapiju je došlo do značajnog smirivanja tegoba, tako da dopunska dijagnostika i terapija nisu bile potrebne, ali je savetovano da pacijentkinja nastavi sa sprovođenjem higijensko-dijetetskog režima i preporučenom terapijom i da se javi na redovnu kontrolu za 6 meseci.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas