Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Спречите проблем НАДУТОСТИ у стомаку уз ЈЕДНОСТАВАН САВЕТ ГАСТРОЕНТЕРОЛОГА

Надутост и гасови могу бити и те како непријатни.

1640026881_woman-gc1aa7bcf8_1280.jpg
Фото: Пиксабеј
Oglas

Све је већи број пацијената који се жале на надутост стомака и гасове. Ове тегобе су везане за повећано присуство гасова у стомаку. Доц. др Душан Поповић, начелник Одељења ургентне гастроентерологије  и хепатологије Универзитетског клиничког центра Србије одговара на питање како се открива узрок надутости и да ли је овај проблем безазлен.

Навешћу вам пример из праксе - пацијенткиња стара 37 година, последњих 6 месеци има тегобе у виду надутости трбуха и појачаног пуштања гасова, што се интензивирало уназад месец дана, од када има свакодневне тегобе. Надутост је интензивнија током поподнева, повремено мора да „олабави каиш или откопча дугме“, како би осетила олакшање. Присутне тегобе знатно утичу на њен квалитет живота. Од других тегоба има повремено „враћање киселине“. Столице су редовне, у пар наврата је имала кашасту столицу, без примеса крви. Није губила на тежини и нема других болести.  
У породици није било злоћудних тумора органа за варење. Пушач је, изузетно ретко конзумира алкохол. Нередовно се храни (1-2 оброка дневно, најчешће брза храна, често једе у журби), недовољно је физички активна, јер нема довољно времена и под константним је стресом због обавеза на послу и кући. Комплетан физикални преглед је уредан. Тражене лабораторијске анализе (крвна слика, допунске лабораторијске анализе, анализа столице, тест на Хелицобацтер пyлори) су уредне.

Фото: Доц. др Душан Поповић

Постоји више разлога који могу објаснити настанак тегоба као што су надутост и гасови. То су у овом конкретном случају начин исхране (нередовна и неквалитетна), недовољна физичка активност и пушење. Не сме се заборавити ни стрес који је свакако важна компонента настанка функционалних тегоба. Након узимања података о тегобама које пацијенти имају, неопходан је детаљан преглед, као и селективно спровођење одређених допунских дијагностичких метода како би се искључили постојање озбиљних, органских обољења (тумори, запаљење, малапсопција и сл.). 
С обзиром да је приказана пацијенткиња нема присутних тзв. алармних симптома, да у породици није било тумора органа за варење, да су комплетан физикални преглед и тражене анализе нормалне, није било потребно даље испитивање. 

Фото: Промо

Саветовао сам измену начина исхране и Флобиан® капсуле једна дневно, наредних 30 дана. Активан састојак препарата Флобиан® откривен је и патентиран у Шведској, а на нашем тржишту се налази већ 12 година.  Помаже да се спречи настанак гаса у цревима и смањује осећај надутости. За њега сам се одлучио, јер је природан и безбедан препарат са којим имам вишегодишње позитивно искуство. На контролном прегледу након 30 дана, пацијенткиња се осећа доста боље, ретко има осећај надутости, док друге тегобе негира.  На примењену терапију је дошло до значајног смиривања тегоба, тако да допунска дијагностика и терапија нису биле потребне, али је саветовано да пацијенткиња настави са спровођењем хигијенско-дијететског режима и препорученом терапијом и да се јави на редовну контролу за 6 месеци.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas