· · Komentari: 0

Manje tipični simptomi koji mogu ukazivati na DIJABETES: Obratite pažnju na vreme

Broj obolelih od dijabetesa je u stalnom porastu

1680338903_shutterstock_1182539971.jpg
Foto: Shutterstock

Dijabetes je oboljenje koje nastaje usled nedovoljnog lučenja ili delovanja insulina. U pitanju je hormon koji se stvara u pankreasu i koji je odgovoran za pravilan metabolizam ugljenih-hidrata, odnosno šećera. Bez insulina, uneti šećer u organizam putem hrane se ne može preneti iz krvotoka do ćelija, što se ispoljava kao porast šećera u krvi.

Poslednjih godina u Srbiji je primetan porast dijabetičara, a posebno zabrinjava podatak da mnogi ni ne znaju da su bolesni pa se dijabetes otkrije tek kad nastupe i druge komplikacije. 

Netipični simptomi

Pored uobičajenih simptoma dijabetesa kao što je žeđ, istraživanja su pokazala da postoje i tri neuobičajena znaka bolesti koji se javljaju mnogo pre same dijagnoze. Prema rečima dr Snehe Katari, dugogodišnjeg endokrinologa, rani simptomi dijabetesa mogu se manifestovati na različite, često neobične načine.

- Budući da postoji stalni porast i smanjenje nivoa šećera u krvi pojedini pacijenti doživljavaju promene raspoloženja kao rani simptom dijabetesa. Umor i pad koncentracije takođe su jedan od nuspojava te bolesti, iako ljudi te znake najčešće ne povezuju s dijabetesom - rekla je ona.

NJen kolega, Ronald Tampler, direktor Kloiničkog instituta za dijabetes Maunt Sinai, upozorio je da na tu opaku bolest može ukazivati i peckanje u stopalima.

- Između 10 i 20 odsto pacijenata kojima je dijagnostikovan dijabetse ima neko oštećenje perifernih nerava koji su posledica bolesti. Ukoliko osetite čudno peckanje u stopalima ili imate osećaj smanjene ravnoteže, to takođe može da ukazuje na dijabetes - upozorio je on.

Poremećaji koji se javljaju kod dijabetičara zbog povišenog nivoa šećera u krvi mogu uticati na krvne sudove i nerve, a promene su često vidljive i na kozi. U pitanju je "crna akantoza" - tamna, gruba i zadebljana koža koja se najčešće javlja na zadnjem delu vrata. 

Prema rečima dr Julije Gusarove, koja je specijalista za kožna oboljenja, osim na vratu ta promena na koži može da se javi i na drugim delovima tela.

- Crna akantoza može da se javi na mestima gde su nabori kože, kao što su prepone, ali i ispod pazuha, pa čak i na dlanovima. Pored vidljive promene boje kože uočena su zadebljanja na tim mestima. Te promene ne samo što ukazuju na mogući dijabetes, već najčešće nestaju kad se reši osnovni problem, odnosno kad se reguliše nivio šećera u krvi - dodala je ona.

Netipični simptomi koji mogu ukazivati na dijabetes:

  • promene raspoloženja
  • umor i pad koncentracije
  • peckanje u stopalima 
  • promene na koži vrata, dlanovima, preponama ili ispod pazuha
  • koža je tamnija, gruba i zadebljana

Simptomi dijabetesa

Postoje dve vrste dijabetesa - tip 1 i 2. Kod dijabetesa tipa 1 pankreas ne proizvodi insulin, dok kod tipa 2 insulin postoji u organizmu, ali ga ćelije ne apsorbiju, pa je potrebna dodatna količina tog hormona kako bi se održao normalan nivo šećera u krvi.

Nivo šećera u krvi utiče na razne funkcije organizma, ali kako upozoravju lekari, ne morate uvek da se osećate loše zbog toga.

Najčešći, tipični simptomi su:

  • učestalo mokrenje, posebno noću
  • stalan osećaj žeđi
  • osećaj umora
  • gubitak težine
  • svrab oko polnih organa 
  • posektoine i rane teško zarastaju
  • zamagljen vid

Ukoliko se dijabetes ne dijagnostikuje na vreme i ukoliko se ne leči može doći i do ozbiljnih i po život opasnih komplikacija. Prvi simptom je zadah slatkog mirisa i to je stanje kad u telu nema dovljno glukoze, pa organizam sagoreva masti što proizvodi hemikaliju po imenu ketoni. Najčešće se javlja kod pacijenata sa dijabetesom tipa 2 i manifestuje se kao povećana žeđ, suv jezik, učestalo mokrenje, mučnina i bol u stomaku.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU