Oglas
· · Komentari: 0

Sirovo meso za pse? Da li smeju da jedu piletinu?

Vlasnici pasa sve češće biraju da svojim ljubimcima daju sirovo meso, iz prostog razloga što nastoje da im ponude prirodniju ishranu.

1634634884_Depositphotos_91411088_S.jpg
Foto: Deposit
Oglas

U tom pogledu sirova piletina je jedna od najčešćih vrsta mesa koje se daje psima. Ova termički obrađena hrana može izgledati zdravije od prerađenih žitarica, ali može biti i uzrok velikog broja zdravstvenih problema kod pasa.

Mnogi vlasnici pasa smatrajući svoje ljubimce potomcima vukova, daju im sirovu piletinu verujući da im daju zdraviju hranu od na primer kuvanog pilećeg mesa. Nažalost, sirova piletina nije najbolje rešenje za ishranu pasa. Iako ona nije nužno uvek problematična, ne može se reći ni da je 100% bezbedna.

Pročitajte još: Kućne biljke koje su opasne za ljubimce: Ipak ne mogu zajedno

Opasnost sirove piletine za pes

Dok se mnogi fokusiraju samo na prednosti sirove piletine, rizici koji mogu biti opasni po život se ne smeju zanemariti. Glavni i osnovni problem koji sa sobom donosi sirova piletina je u obliku infekcije salmonelom. Ona je prisutna u mnogim namirnicama koje nisu obrađene u dovoljnoj meri, ili su u sirovom izdanju. Ova bakterija je u jednakoj meri opasna i po životinje i po ljude, a kada rukujete sa sirovom piletinom postoji mogućnost da se salmonela proširi na brojne površine u vašoj kuhinji. Povraćanje, dijareja, letargija, nedostatak apetita i groznica su simptomi koji ukazuju na zarazu salmonelom. Ona nije vidljiva golim okom, zbog čega je posebno opasna.

Pileće kosti za psa

Iako svi psi obožavaju da žvaću kosti, kada su u pitanju pileće, one mogu da izazovu brojne probleme u njihovim crevima. Ne samo da može doći do opstrukcije u želucu i crvenom traktu, već sitne pileće kosti mogu i da probiju unutrašnje organe, polome zube vašem ljubimcu, i popreko se zadrže u grlu i izazovu gušenje. Kuvane pileće kosti nisu ništa bolje rešenje od sirovih, s toga je poželjno da budete vrlo oprezni kada svom psu nudite pileće meso zajedno sa kostima.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas