Oglas
· · Komentari: 0

Dva ponašanja deteta koja roditelji ne treba da ignorišu: Pokazuju da nešto nije u redu

Psiholozi ističu da je važno stalno obraćati pažnju na promene ponašanja kod deteta.

1688371959_d026786725ead601a512bb5bdf3f6e82ffdb3b08.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Ponekad deca ne znaju kako da na pravi način podele emocije i otkriju da ih nešto muči, a onda dolazi do izmena u ponašanju, možda do besa, povlačenja u sebe, agresije, suza, promena u načinu ishrane.

Dečiji psiholog Sem Vas u jednom intervjuu istakao je da postoje 2 znaka upozorenja koja roditelji ne treba da ignorišu i koja mogu da ukažu da sa detetom nešto nije u redu. Kako sam psiholog objašnjava, svako dete je različito, svako se suočava sa raznim izazovima na drugačiji način, pa je zbog toga često teže predvideti kada postoji problem.

"Iako je svako dete specifično, mi psiholozi smo skloni da kategorizujemo da nešto nije u redu sa detetom na dva različita načina. Prvi je nešto što u profesiji nazivamo eksternalizujućim ponašanjem i nastaje kada se dete oseća loše i onda to ispoljava određenom agresijom. Tako će dete najčešće udarati brata ili sestru, lomiti stvari i slično'', objašnjava dečiji psiholog.

Suprotno od agresije i besa, psiholog Sem Vas objašnjava da postoji i drugi način na koji deca iskazuju da ih nešto muči, odnosno povlače se u sebe i skrivaju osećanja:

"Internalizacija je potpuno suprotan obrazac. Takvo dete neće pokazati da ima probleme, već će te iste probleme gomilati u sebi", upozorava psiholog koji tvrdi da će roditelji najlakše prepoznati ovo ponašanje ako dete odjednom počne da izbegava da razgovara sa njima, povlači se u sebe ili počinje da izbegava da jede.

Ukoliko primetite navedene promene u ponašanju kod svog deteta, razgovarajte sa njim, pokušajte da mu se približite, da mu pomognete, a ukoliko je potrebno, angažujte i stručnjaka.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas