Oglas
· · Komentari: 0

Šta beba do godinu dana treba da zna po mesecima? Male, a velike sposobnosti mališana

Pomozite svom detetu da razvije osnovne veštine kroz iguru, a evo kako izgleda spisak kognitivnih i motoričkihg sposobnosti kojim dete od godinu dana treba da ovlada.

1697877602_shutterstock_2130115187.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Kada je reč o bebama do godinu dana ovaj spektar veština se pre svega odnosi na motoriku  i fizički razvoj. 

Prema američkom Centru za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), u prvoj godini života, beba bi trebalo da bude sposobno da: drži glavu dok leži na stomaku (sa 2 meseca), uzme igračku koja mu se pruža (sa 4 meseca), da se prevrne voljno sa leđa na stomak ( sa 6 meseci), piše portal lovetoknow.com. Takođe dalje navodi da bi beba trebalo da ume sama da odigne od kreveta rukama dok leži na stomaku (sa 6 meseci), da uzima predmete i prinosi ih ustima (sa 6 meseci), da traži predmet koji mu ispadne (sa 9 meseci), da samo poseže za igračkama i prinosi ih ustima (sa 6 meseci), da ume da sedi (sa 9 meseci), da premesti predmet iz ruke u ruki i da sa obe ruke u kojima ima predmet ume da udari predmetom o premdet (sa 9 meseci), da ubaci predmet u kutiju (sa godinu dana), da stoji uz pridržavanje (godinu dana), da hoda držeči se za oslonac (sa godinu dana).

Ova diferencijacija sposobnosti beba nije univerzalna i treba imati na umu da neka deca napreduju brže a neka sporije, a ovde je prikazan prosek.

BONUS VIDEO

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas