· · Komentari: 0
ZAČINI

Sami gajite svoj začine: Na PROZORU možete ubrati sve što želite

Povremeno zalivanje je jedina nega koju traži začinsko bilje koje se gaji na prozorskoj dasci, a pruža eksploziju ukusa.

d4e173607c36bf4ca506404c1eda346dd53c96e7.jpg

Ništa ne može da se poredi sa čajem od svežih listova nane, kao što i sveže iseckan origano može obogati i najobičniji sos za makarone. Gajenje začinskih biljaka je jednostavno i za dobru domaćicu - obavezno!

Pročitajte još: Umesto da ga stavite u VAZU, pohujte ga, napravite džem ili vitaminsku salatu od jestivog CVEĆA

Višak začina sušite

Bosiljak

Ne samo što daje ukus jelima, već miris bosiljak odlično može da otera komarce, muve i mrave. Ova zelena biljka je blagodet za svaku kuću, jer ne traži posebnu negu osim redovnog orezivanja da bi poterala nove izdanke. Čims e pojavi cvet treba ga iseći, jer ukus listova postaje gorak.

Višak začina osušite, čuvajte u teglici i koristite tokom čitave godine.
Vlašac
Traži vlažno, bogato zemljište, pa ukoliko ne traje dugo - nabavite nov. Sitno iseckani listovi daju divan ukus supama.

Nana

Ne voli jako sunce i prija joj mesto blizu vode. Dakle, što bliže sudoperi i menta će lepo bujati. Osim za čaj, nana je i fantastičan dodatak slatkišima, kremovima, sladoledu... I nana tera insekte, a naročito mrave.

Pročitajte još: Pomešajte ovih ŠEST začina i spremite ukusno jelo (Foto/Video)

Peršun

Peršun je dvogodišnja biljka, a da bi lepo napredovao treba ga okretati sa svih strana ka svetlu. Problem je ako kada peršun prebrzo napreduje, jer stabljike porastu u visinu, počnu da se savijaju, a lsitića ima sve manje. Zbog toga ga treba redovno orezivati da bi poterao nove, sveže izdanke.

Mogu i u vrtu Foto: A.M.

Majčina dušica

Otporna je na sušu i odlično podnosi. Ipak, ne sme da bude neprestano izložena suncu. Redovno treba brati vrhove listova da bi se bokorila.

Pročitajte još: Na balkonu od pet kvadrata može da se dobije 10 kilograma POVRĆA

Ruzmarin

Odličan začin za meso, a ukoliko se ne skinu listići sa stabljike može da se koristi i kao štapić za ražnjiće. Ruzmarinu prija naša klima, ali ako počne mnogo da se bokori stvoriće se drvenast deo. Ne traži svakodnevno zalivanje, već mnogo svetlosti i može da provede zimu na prozorskoj dasci.

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.