Oglas
· · Komentari: 0
LUDE BOJE

ROZE kaktus, TIRKIZNA sablja i NARANDžASTA čuvarkuća: Da li volite da STRESIRATE cveće?

Neki uzgajivači cveća vole da šokiraju ljude i "teraju" zeleno cveće da promeni boju u ljubičastu, crvenu, narandžastu...

1597225505_KaktusRoze.jpg
Veštački ofarban kaktus Foto: A. M.
Oglas

U našim cvećarama se mogu kupiti ružičasti kaktusi sa šljokicama, tirkizne sablje, kao i narandžaste čuvarkuće. Ove biljke su farbane bojom i trebala bi da posle pranja i izvesnog vremena otpadne.

Pročitajte još: SRBI čuli i odmah REZERVISALI: Ovaj hotel poseduje SERTIFIKAT KOVID 19, a evo šta to ZNAČI

Veštačka farba Foto: A.M.

Pročitajte još: Leto pita: Gde su PETUNIJE? Još nije kasno da napravite svoj MALI RAJ

Naravno da farbanje smeta biljkama, jer dišu kroz listove i treba je ukloniti što pre, jer ovakve biljke neće dugo živeti. Zbog toga se obično i farbaju kaktusi. Međutim, postoje baštovani koji teraju same biljke da promene boju.

Kaktusi ofarbani veštačkom bojom ne žive dugo ako se ne ukloni farba.

Najpozantiji način kojim se "stresiraju" biljke je zalivanje ofarbanom vodom, odnosno ubacivanje farbe u vodu u podmetač saksije. Ovo je spor proces, ali uspešan.

Foto: Youtube/ screenshot Chopstick and Succulents

Hlorofil biljkama daje zelenu boju, karetonoid crvenu, narandžastu i žutu, dok antocianin uz ove daje ljubičastu i plavu boju. Pigment anttocianin stavraju biljke kada su u ekstremnim uslovima života. Boju najjednostavnije i najbrže menjaju sukulenti.

Poznata je činjenica da će čitalac biti sputan pravim čitljivim tekstom na stranici kada gleda njen raspored. Poenta korišćenja Lorem Ipsum modela je manje-više iz razloga

Stresiranje sukulenata se radi vodom i suncem. Sukulenti se zalivaju isključivo ujutru i to u velikim količinama. Ostatak vode se ukloni i više se ne zalivaju. Bez brige, sukulenti brzo upijaju vodu i dugo je zadržavaju. Sledeće zalivanje je ponovo rano ujutru kada dođe vreme.

Pročitajte još: Kraj DUNAVA raste retka ORHIDEJA koja daje 40 cvetova! (FOTO)

Stresiranje suncem znači da biljka treba dugo da bude izložena jakom suncu. U želji da se odbrani od ekstremnih uslova života sukulent će početi da menja boju. Što je duže izložen boje će se dramatično menjati.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas