Oglas
· · Komentari: 0
cveće

Ruže u saksijama? Moguće je, ovako se pravilno sade

Ruže možemo da čuvamo na terasama uz pravilnu negu.

1628522997_Depositphotos_77353694_s-2019.jpg
Foto: Deposit
Oglas

Kako uzgajati ruže u saksijama?

Ruže slobodno možemo da uvrstimo u najepše vrtno cveće. Ukoliko želite da vam ovaj prelep cvet krasi terasu, i to je moguće. Uz pravilne načne sadnje, imaćete ruže na balkonima.

Ruže možemo da gajimo u saksijama iako to baš i ne viđamo često, čak će ovaj vid sadnje dati veću kontrolu nivoa vlage i izloženosti sunčevoj svetlosti.

Pročitajte još: Kako da znamo da je biljkama potrebno PRESAĐIVANJE?

Vrsta ruže za saksije

Neće sve ruže dobro da funkcionišu kada se nađu u saksiji. Ruža za penjanje nije dobar izbor jer će se raširiti svuda. Takođe ruže grandiflora imaju tendenciju da budu na višoj strani sa velikim cvetovima i mogu biti sklone prevrtanju. Hibridne ruže isto treba ostaviti za vrt jer obično ne rastu dobro u saksijama. Zato će se dobro snaći ruža pokrivačica tla, minijaturna, patio i poliantha, piše The Spruce.

Saksija za ruže

Izaberite relativno veliku, visoku saksiju. Ruže imaju duboko korenje, pa što je kontejner viši, to je bolje. Takođe treba da imaju dovoljno otvora za drenažu na dnu.

Zemljište za sadnju ruže

Koristite medijum za sađenje koji se dovoljno dobro drenira da umanji verovatnoću truljenja korena, a da je dovoljno težak da zadrži vlagu. Napravite mešavinu zemlje za sađenje koja se sastoji od jedne trećine kvalitetnog komercijalnog zemljišta za sadnju, jedne trećine vrtnog komposta i jedne trećine kompostiranog stajnjaka. Dodajte šolju perlita da poboljšate drenažu i jednu šolju koštanog brašna u mešavinu tla.

Pročitajte još: Blistavo lišće ORHIDEJE uz pomoć LIMUNA: Pravila koja treba da ispoštujete

Prilikom sađenja napravite blago udubljenje, zatim uklonite ružu iz posude za rasadnik i stavite je u saksiju. Napunite ružu preostalom zemljom za sađenje i čvrsto je pritisnite.

Postavite ih na mestima koja imaju najmanje sedam sati direktnog sunca svaki dan.

Odmah nakon sadnje, ruže temeljito zalijte. Ne zahtevaju posebne režime zalivanja, opšte pravilo je zalivanje kada je vrh površine zemlje suv. Trudite se da voda ne dodiruje lišće jer mokro lišće može da dovede do njenog propadanja.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas