Oglas
· · Komentari: 0

TRIK ISKUSNIH BAŠTOVANA: Tri jeftine namirnice vam mogu pomoći da vaše ruže budu lepše nego ikad

Trik za brži rast ruža

1710241024_Foto-Shuteterstock-ruze.jpg
Foto: Shutterstok
Oglas

Postoji nekoliko namirnica koje verovatno već imate u svom domaćinstvu koje će pomoći ružama da dobiju sve hranljive materije koje su im potrebne.

Osim što je znatno jeftinije, domaće đubrivo je i ekološki prihvatljivije rešenje za baštu, posebno kada su u pitanju ruže, jer one apsolutno obožavaju određene namirnice koje verovatno već imate kod kuće.

Osim toga, ima mnogo slučajeva u kojima nešto jednostavno, poput dodavanja zrna kafe, daje znatno bolje rezultate za rast, a čime možete da bujno rastete i ulepšate svoje dvorište celo leto, objasnili su stručnjaci.

Epsom so ili alkoholno sirće

Epsom so je među najboljim đubrivima za ruže jer je bogata magnezijumom i sulfatom. Procedura je jednostavna: samo je razblažite vodom (jedna kašika na cca 3,5 litara vode) i koristite mešavinu kao hranu za ruže, piše tportal.

Isto važi i za alkoholno sirće, koje se može koristiti i razblaženo, u istoj proporciji u kojoj biste pripremili Epsom so.

LJuske jaja ili akvarijumska voda

Takođe, umesto da bacite ljuske jaja, možete ih izmrviti i staviti u sloj zemlje oko ruža, a one će ih obilno hraniti tokom raspadanja. Sve što treba da uradite je da ih osušite pre nego što ih sameljete u fini prah koji se može naneti na zemlju.

Ako se u vašem dvorištu nalazi bara, tu vodu koristite za zalivanje, a možete koristiti i vodu iz kućnog akvarijuma, jer je i ona bogata materijama koje će podstaći rast divnih ruža.

Zrna kafe

Postoji i jedna od najjednostavnijih i stoga najpopularnijih opcija – zrna kafe. Idealne su za ruže jer sadrže značajnu količinu azota, magnezijuma i kalijuma. Proizvodnja je veoma praktična: pola kilograma zrna kafe prelijte sa pet litara vode i ostavite da odstoji na direktnom suncu ceo dan i đubrivo je gotovo.

Zrna kafe možete osušiti i na suncu ili u rerni, a zatim zakopati oko šest kašika oko osnove biljke ili ih samo dodati u kompost.

Zlatno pravilo u upotrebi domaćih đubriva je da se koriste u odgovarajućim količinama i na pravilan način. Naime, to što su potpuno prirodne, ne znači da ih možete koristiti po pravilu „što više, to bolje“. Kao i veštačke, koristite ih umereno, a ako niste sigurni koliko je vašim ružama potrebno, držite se manjih količina.

(Krstarica)

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas